De ce oamenii furiosi disting mai bine culoarea rosie?0 Comments

Publicat in:
Etichete: culori, furie, oameni furiosi, rosu, studiu

Cei care sunt furiosi disting mai bine culoarea rosie in comparatie cu oamenii calmi, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani publicat in Journal of Personality.

Savantii din cadrul Universitatii din Dakota de Nord, SUA, au ajuns la concluzia ca, in medie, nervosii vad mai bine rosu decat semenii lor calmi si echilibrati.

Furie

Furie

Acestia au observat ca acele persoane ce manifestau semne de agresivitate sau de manie sunt mai capabile sa observe culoarea rosie pe anumite imagini.

Mai intai, participantii prezenti la studiul in cauza au fost supusi unui test, cercetatorii prezentandu-le imagini in degrade, mergand de la rosu spre albastru, pastrand fiecarei culori aceeasi proportie.

Persoanele care estimau ca imaginea era destul de rosie au fost, in medie, cu 25% mai ostili decat cei care o vedeau foarte albastra.

La cel de-al doilea test, li s-a cerut participantilor sa-si numeasca culoarea preferata (rosie sau albastra), inainte de fi supusi testului de personalite.

S-a dovedit ca persoanele cu personalitate ostila au ales in mod repetat rosul.

Pentru cel de-al treilea test, participantii s-au aflat in fata diferitelor scenarii, cerandu-li-se sa-si defineasca reactia.

Cercetatorii au observat ca cei care preferau culoarea rosie erau mai inclinati sa recurga la violenta pentru a obtine ceva, cu riscul de a-i rani pe altii.

Oamenii de stiinta de la universitatea mentionata sustin ca acest lucru ar putea fi un ecou al vietii stramosilor nostri de vanatori-culegatori. Ei asociau culoarea cu pericolul si evitau astfel plantele sau insectele periculoase.

Cercetatorii au mai remarcat ca si testestoronul este responsabil de culoarea rosie a mai multor specii. „Persoanele neprietenoase au ganduri ostile, iar acestea sunt inconstient asociate culorii rosii.

Oamenii dintr-o astfel de categorie au tendinta sa vada culoarea rosie mai frecvent”, precizeaza cercetatorii in studiul mentionat.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce oamenii furiosi disting mai bine culoarea rosie?

Lasă un răspuns