Ovar – functiile ovarului – steroidogeneza – progesteronulUn comentariu

Publicat in:
Etichete: functii ovar, functiile ovarului, progesteron, progesteronul, steroidogeneza

Functiile ovarului

Functiile ovaruluiFunctiile ovarului 

Functiile ovarului
Progesteronul
Estrogenii

Functiile ovarului se indeplinesc sub actiunea hormonilor hipofizari, acestea fiind: functia de steroidogeneza, ovulatorie si gametogena.

In functie de bagajul enzimatic al compartimentului respectiv, evolutia se face pe calea delta 4 sau delta 5, ovarul secretand trei feluri de hormoni:

–       estrogenii (sintetizati si secretati in structurile tecale);

–       progesteronul (sintetizat si secretat in structurile granuloase);

–       androgenii (sintetizati si secretati la nivelul stromei ovariene unde cantitatea redusa de bagaj enzimatic necesar aromatizarii sfarseste sinteza de delta 4 – androstendion si testosteron).

Progesteronul

Este un steriod cu 21 atomi de carbon, secretat de celulele din granuloasa corpului galben, care ia nastere din folicul, dupa ovulatie. Mai este numit si hormonul maternitatii, avand ca rol principal pregatirea uterului pentru nidatie. Metabolismul sau are loc tot la nivelul ficatului, prin glucoconjugare, principalul catabolit fiind pregnandiolul, a carui concentratie urinara este de 5 – 7 mg in faza luteala.

Actiunea sa asupra organismului este urmatoarea:

– temperatura bazala – da decalajul termic al instalarii corpului galben si hipertermia in platou;
– sani – dezvolta sanii, dar este necesara o sinergie de actiune cu estrogen pentru transformarea morfologica a glandei;
– colul uterin – creste tonusul istmului si coaguleaza glera cervicala;
– vaginul – aparitia de celule intermediale, diminuarea acidofilelor, plicaturarea, descuamarea lor;
– miometrul – inhiba contractia uterina, miometrul devenind refractar la actiunea ocitocinei hipofizare;
– endometrul – activitatea secretorie intensa cu aparitia de glicogen in celule, dilatarea si spiralarea tubilor, dezvoltarea si spiralarea arterelor in stadiul secretor.

In actiunea asupra endometrului, trebuie sa existe o sinergie de succesiune (pregatirea estrogebnica) si o sinergie de simultaneitate (continuarea actiunii estrogenice concomitenta cu actiunea progesteronului) pentru functionarea normala a aparatului genital (functia menstruala si gestagena).

Secretia de estrogeni are o componenta bazala data de structurile tecale ale stromei si care este independenta de etapa ciclului menstrual, si una variabila, data de celulele tecale interne foliculare, variabila cu momentul ciclului menstrual. Aceasta secretie, ca si cea de progesteron, este dominata de actiunea si concentratia FSH si LH.

Astfel, valoarea estrogenilor sangvini creste progresiv atingand maximul spre mijlocul fazei luteofoliculinice, in urina inregistrandu-se doua maxime de eliminare: primul in momentul ovulatiei si al doilea spre a 21-a zi. Concomitent cu cresterea concentratiei estrogenilor in sange, scade FSH si creste lent LH.

Progesteronul incepe sa creasca cu o zi inaintea varfului de LH, dupa care la 16 – 24 ore, apare ovulatia. Maximul de secretie progesteronica este in a 16-a zi si se mentine la acest nivel pana in ziua a 24-a, dupa care scade, astfel incat, premenstrual valorile sale sangvine sunt reduse.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ovar – functiile ovarului – steroidogeneza – progesteronul

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns