Cuprins articol:
Tehnologia a evoluta foarte mult, iar telefoanele inteligente au devenit un lucru banal in viata fiecaruia dintre noi. Majoritatea oamenilor au un cont de socializare si posteaza acolo fotografii care le definesc stilul de viata.
Totusi, exista persoane pentru care realizarea acestor fotografii intr-o anumita maniera semnifica anumite probleme, care ar trebui sa le dea de gandit lor si celor apropiati. De pilda, cercetatorii americani afirma ca cei care sunt indragostiti de realizarea unor poze de tip „selfie” in anumite circumstante ar putea avea afectiuni grave.
Selfie-uri diferite realizate de barbati, in aceeasi zi
O cercetare realizata la Universitatea de stat din Ohio arata faptul ca barbatii care isi fac de multe ori selfie pot sa ajunga sa sufere de afectiuni destul de grave.
Trebuie spus ca nu vorbim aici de o incidenta a selfie-ului normala, ci este cazul acelor barbati care isi fac astfel de fotografii de fiecare data cand fac ceva nou, in momente diferite ale aceleiasi zile.
Potrivit BBC, acest studiu a fost realizat pe un esantion de 800 de barbati, cu varste intre 18 si 40 de ani.
Respondentii au fost pusi in situatia de a completa intrebarile din cadrul unui chestionar referitoare la modul cum folosesc retelele de socializare, dar si cum considera ei ca le poate influenta o astfel de retea comportamentul anti-social.
Potrivit specialistilor, persoanele care abuzeaza de selfie manifesta tendinte psihopatice peste media normalului. In plus, cei care isi editeaza fotografiile de acest tip inainte de a le face publice sunt mai obiectivi cu privire la infatisarea lor si modul in care se raporteaza la schimbarile de look.
Persoanele critice cu propria infatisare
Expertii din SUA au anuntat ca se cunoaste faptul ca cei care sunt foarte critici cu infatisarea lor sunt predispusi spre depresie si ingrasare. Totusi, odata cu cresterea numarului de utilizatori ai retelelor de socializare, fiecare este din ce in ce mai atent cu aspectul sau fizic.
Conform opiniei expertilor, acesta tendinta poate deveni o mare problema pentru barbati si ei se pot dovedi neputinciosi in fata acestor noi probleme, cu care predecesorii lor biologici nu s-au confruntat.
Autoportretul fotografic a devenit o moda pe astfel de retele, insa se constata o evolutie destul de periculoasa, sustin expertii. Acestia sunt ingrijorati de efectele psihologice pe care mania obtinerii fotografiei perfecte o are asupra psihicului.
Selfita – Afectiunea secolului
De pilda, Asociatia psihiatrica din SUA a ajuns la concluzia ca selfie este o tulburare mintala. Tulburarea se numeste „selfita” si este definita ca o dorinta obsesiv-compulsiva de a-ti face fotografii si de a le posta pe pagini de socializare, ca o modalitate de a compensa lipsa de respect de sine.