Stiai ca in casa ta exista multe focare de infectie? Iata cateva dintre ele0 Comments

Publicat in:
Etichete: bacterii, bucatarie, casa, cos de gunoi, experti, focare de infectie, geanta, microbi, teste

Conform opiniei savantilor, incaperea in care pregatim si consumam mancarea, in speta bucataria, ar trebui sa reprezinte un mediu sigur pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Cu toate acestea, desi ne straduim sa mentinem ordinea in aceasta camera, exista obiecte care nu au parte de atentia cuvenita si care contin bacterii.

Focare de infectie in bucatarie

Focare de infectie in bucatarie

Medicul american Kelly A. Reynolds, microbiolog specializat in sanatate publica in cadrul Universitatii Arizona din Tucson, SUA, a avertizat intr-un material publicat pe womansday. com asupra germenilor care se pot inmulti atat de rapid, incat in circa o zi, o incapere poate fi invadata de cateva milioane de microorganisme.

Chiuveta din bucatarie

In momentul in care speli legume si alte alimente in chiuveta din bucatarie, aceasta se poate transforma intr-o posibila sursa de infectie.

Salmonella este cea mai intalnita bacterie care se poate dezvolta in chiuveta, daca aceasta nu este curatata si este indicat sa o frecam cu detergent dupa ce spalam carne cruda, legume sau fructe.

Este indicat ca din cand in cand sa dezinfectam chiuveta cu ajutorul unei solutii care distruge mare parte din germeni, tinand cont de faptul ca mizeria se ascunde mai ales in zonele greu accesibile. Este foarte important este sa lasati solutia sa actioneze atata timp cat este necesar, inainte de a clati cuva cu apa din abundenta. Potrivit specialistilor, sita chiuvetei poate fi curatata si cu otet, daca nu aveti la indemana solutii speciale.

Carpele de bucatarie si lavetele

NSF International, organizatia mondiala care cerceteaza sanatatea publica, siguranta si protectia mediului, a emis recent un studiu potrivit caruia peste 75% din buretii, carpele de bucatarie si lavetele contin tot felul de bacterii, printre care si E.coli.

„Utilizarea zilnica a aceluiasi burete nu face decat sa imprastie microbii”, conform lui Robert Donofrio, directorul sectiei de microbiologie din cadrul NSF International. Un burete sau o carpa de bucatarie contaminata poate contamina, mai departe, orice alta suprafata din bucatarie cu care vine in contact. Indicat ar fi sa spalati carpele pentru vase in fiecare zi cu apa fierbinte si sa le uscati la cald.

Ar trebui sa schimbati buretii la cateva zile sau ii puteti introduce timp de un minut sau doua in cuptorul cu microunde, zilnic, ca sa mai omorati din bacterii.

Atentie pe unde va lasati geanta

Ca urmare a unei cercetari s-a ajuns la concluzia ca peste 50% din gentile femeilor care au participat la studiu contineau bacterii. Expertii sunt de parere ca mai ales femeile trebuie sa fie atente la locul unde isi aseaza geanta pe masa, ori pe blatul din bucatarie, acolo unde se pregateste mancarea sau se serveste masa.

In plus, in cazul in care geanta, ghiozdanul sau servieta sunt fabricate din piele, puteti sa le stergeti din cand in cand cu un servetel dezinfectant.

Cosul de gunoi

Trebuie sa fim foarte atenti la cosul de gunoi si la resturile de alimente pe care le aruncam la cos, cat timp acesta se afla in bucatarie. De fiecare data cand atingem capacul cosului ca sa aruncam resturi si apoi atingem o alta suprafata sau obiect, transferam microbi.

In plus, saptamanal trebuie sa curatati cosul de gunoi sub dus si sa il stropiti apoi cu un dezinfectant si sa lasati solutia sa actioneze. Trebuie spus ca foarte multi oameni obisnuiesc sa vina de la job si prima oprire sa o faca in bucatarie, mai ales daca au facut si cumparaturi in drum spre casa.

„Orice obiect pe care il caram cu noi cat este ziua de lunga, este plin de microbi”, explica microbiologul Kelly A. Reynolds.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stiai ca in casa ta exista multe focare de infectie? Iata cateva dintre ele

Lasă un răspuns