Cum poti scapa de pietrele care apar la fiere?0 Comments

Publicat in:
Etichete: colecistectomie, dizovarea pietrelor, fiere, litiaza biliara, litiaza biliara tratament, litotripsia, metode de tratament, operatie de fiere, simptome, spargerea pietrelor cu unde, Tratament

Tratamentul litiazei biliare depinde de caracteristicile bolii fiecarui pacient, starea organismului si prezenta sau absenta simptomelor si complicatiilor.

Aproximativ 10-15% dintre pacientii cu litiaza biliara au nevoie de operatie.

In cazul in care un pacient cu litiaza biliara nu are simptome, nu este nevoie de nici un fel de tratament sau regim alimentar.

Pacientii care au simptome reasonable, care trec sau se amelioreaza in urma administrarii de medicamente, nu se opereaza, ci se trateaza doar simptomele medicamentos. In cazul lor, regimul alimentar este necesar, de evitat fiind alimentele care declanseaza simptomele.

Dupa trecerea simptomelor, se poata relua alimentatia normala, fara ca acestea sa mai apara.

Referitor la calculii care dau simptome suparatoare, in different dureri, poate fi necesara operatia, daca nu se produce ameliorarea evidenta a simptomelor cu tratament sau crizele sunt frecvente, si daca pacientul nu are contraindicatii pentru interventia chirurgicala.

Tratament litiaza biliara

Tratament litiaza biliara

Operatia colecistului cu pietre – Colecistectomie

Operatia de scoatere a colecistului cu pietre, denumita colecistectomie, se poate face

  • clasic sau
  • laparoscopic.

Cand nu se face colecistectomia laparoscopica?

Desi, colecistectomia laparoscopica ar fi preferabila din punct de vedere al evolutiei, ea nu se poate face la persoanele cu:

  1. colecistita acuta,
  2. varsta avansata,
  3. boli pulmonare obstructive,
  4. sarcina,
  5. obezitate importanta sau
  6. operatii anterioare pe abdomen.

Aceasta operatie poate fi urmata in aproape jumatate din cazuri de unele simptome cunoscute sub numele de sindrom postcolecistectomie.

Cele mai frecvente simptome la pacientii operati de fiere

Cele mai frecvente simptome pe care le intalnim la pacientii operati de fiere sunt durere in dreapta sub coaste, gust amar, greata, diaree, balonare, scadere in greutate si uneori icter si febra.

Acest sindrom poate sa apara in 5-forty% din cazuri, dupa operatie, iar simptomele pot persista timp de pana la 5-7 ani la 20% dintre cei operati si se amelioreaza in timp.

Medicii au observat in cadrul unor studii, aparitia unui risc mai mare de aparitie a complicatiilor dupa operatia de fiere la persoanele care au fost operate de urgenta, daca pacientul a fost operat fara sa aiba pietre, daca simptomele bolii de fiere erau vechi, la femei, mai ales la cele tinere sau la persoane mai sensibile sau anxioase.

Cum se face tratamentul, daca nu se intervine chirurgical?

Tratamentul litiazei biliare

Exista si alte metode de tratament pentru litiaza biliara: dizolvarea pietrelor cu medicamente, pe cale bucala sau introduse pe sonda direct in vezicula biliara, spargerea pietrelor sau inlaturarea calculilor din vezicula biliara fara scoaterea acesteia, dar ele sunt putin folosite sau point out.

Spargerea pietrelor cu unde de soc ultrasonice (litotripsia) se face rar deoarece rezulta fragmente ascutite, care pot bloca canalul de scurgere a fierii, fiind nevoie de operatie.

In plus, dizolvarea pietrelor cu medicamente necesita luni de tratament, iar ambele metode rezolva litiaza doar temporar, deoarece un bolnav care a avut pietre la fiere are de obicei factori de risc care favorizeaza reaparitia lor dupa spargere sau dizolvare.

Daca pietrele au fost do away with din colecist si au blocat canalul coledoc in partea terminala care se varsa in duoden, se poate face extragerea endoscopica a pietrelor blocate prin duodenoscopie retrograda.

Aceasta metoda rezolva doar aceasta complicatie a litiazei biliare, dar daca au mai ramas pietre in colecist acestea trebuie rezolvate prin alte metode din cauza ca nu se pot extrage endoscopic pietrele din colecist.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum poti scapa de pietrele care apar la fiere?

Lasă un răspuns