Cauzele isteriei0 Comments

Publicat in:
Etichete: cauzele isteriei, isteria, nevroza isterica

Psihiatrii presupun că simptomele isterice, sau simptome de conversie, au o origine psihologică. Această expresie de „conversiune isterică” provine dintr-o idee simplă: energia psihică, prinsă într-un conflict intern, este convertită şi se descarcă în corp, ceea ce permite diminu­area angoasei create de acest conflict. Alte ipoteze, îndeosebi biologice, au fost de asemenea avansate. Dar, chiar dacă manifestările fizice sunt de origine psihologică, nu sunt simulate şi dispariţia lor nu depinde de voinţa bolnavului, care este victima acestora.

Semnalele psihologice. Simptomele isterice pot altera buna funcţionare psihică: tulburări ale memoriei (amnezie, iluzia de a fi trăit situaţii imaginare), îngus­tarea câmpului conştiinţei (lumea exterioară nu este percepută în totalitate), dedublare de persona­litate. In fine, simptomele pot lua forma unei tulburări de natură psihiatrică (stare depresivă sau delir, cu halucinaţii).

Diagnosticul. Aceste manifestări au trăsături comune, care permit medicului diagnosticarea simptomelor isterice. Atunci când pacien­tul este supus la examene pentru identificarea originii tulburărilor, nicio boală nu poate explica apariţia lor: dacă este vorba de paralizii, ele nu corespund unei afectări a sistemului nervos; dacă este vorba leziuni care ar fi ia ori­ginea acestora şi ele nu au carac­teristicile unor dureri funcţionale (precum migrenele).

A afirma că un simptom nu cores­punde niciunei boli organice nu este întotdeauna simplu. Această afirmaţie trebuie să fie prudentă şi verificată din nou la cea mai mică îndoială.

Simptomatologia iste­rică apare în cadrul unei tulburări mintale care trebuie identificată pentru a fi tratată. Destinate să atragă atenţia, aceste simptome se pot schimba de la o zi la alta. Ele constituie un adevărat „limbaj al corpului”, pe care bolnavul pare a-l adresa medicului.

ISTERIA Şl TULBURĂRILE PSIHICE

Simptomele isterice sunt foarte frecvente în timpul tulburărilor de dispoziţie, mai ales în stările depresive. Prezenţa lor după vârsta de 40 de ani trebuie să trimită cu gândul la o depresie.

De altfel, dacă ar fi vorba de o nevroză isterică, primele semne ar fi apărut încă de la debutul vâr­stei adulte. în cazul unei depresii, tratamentul antidepresiv va face să dispară simptomele isteriei. Aceste simptome pot apărea în egală măsură într-o tulburare schizofrenică, dar, în acest caz, predomină celelalte semne ale schizofreniei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cauzele isteriei

Lasă un răspuns