Copiii si cariile dentare0 Comments

Publicat in:
Etichete: cariile, cariile dentare, dintii

Dinţii sunt fragili şi trebuie să avem grijă de ei. Pentru a-i păstra sănătoşi, sunt necesare, încă de la vârsta cea mai fragedă, spălatul regulat pe dinţi, tratamentul cu fluor şi o bună igienă alimentară.

In cursul ultimilor 10 ani, frecvenţa cariei dentare la copil a scăzut în ţările indus­trializate cu circa 35-50%. In pofida acestor progrese, ea rămâne, conform statistici­lor OMS, al treilea flagel mondial.

De cele mai multe ori, apa potabilă nu conţine suficient fluor şi de aceea pasta de dinţi conţine mai mult. Ad­ministrarea de medicamente sau prezenţa de fluor în pas­tele de dinţi pentru a întări smalţul dentar permite reme­dierea respectivei carenţe.

ROLUL ALIMENTAŢIEI

Produsele zaharoase sunt nocive pentru dinţi şi nu sunt indispen­sabile într-o alimentaţie echilibra­tă. Consumarea lor trebuie ţinută sub control sau redusă. Copilul nu trebuie niciodată să se culce după ce a băut o băutură dulce sau a ronţăit o bomboană. Bacteriile care trăiesc în gură se vor hrăni cu aceste alimente şi le vor transfor­ma în acid: acesta va ataca smal­ţul şi va provoca o carie. In cazul în care copilului dumneavoastră îi este sete în momentul culcării, daţi-i apă.

CAUZE

Trei factori pot altera sănăta­tea dinţilor:

–   primul factor, cel mai im­portant, este formarea plăcii dentare. Această substanţă, invizibilă cu ochiul liber, se lipeşte pe dinţi. Ea este com­pusă din resturi alimentare, din salivă şi din bacterii. Acestea din urmă se hrănesc cu particulele de zahăr şi de feculente; reproducându-se, ele secretă un acid care dis­truge smalţul dintelui şi sapă o gaură;

–   al doilea factor este alimen­taţia, excesul de zahăr fiind un adevărat flagel pentru dinţi;

–   al treilea factor este legat de însăşi constituţia dintelui (robusteţe, calitate a smal­ţului).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Copiii si cariile dentare

Lasă un răspuns