STERIL
1.Termen care descrie o suprafata sau un instrument pe care nu exista niciun fel de bacterii patogene (care ar putea provoca infectii)
2. Termen care descrie starea de infertilitate si incapacitatea de reproducere.
STERILITATE
Incapacitatea unui individ de a se reproduce. Ea poate fi deliberata (sterilizare masculina sau feminina), sau poate fi rezultatul unei anomalii mecanice sau hormonale existente la nivelul aparatului reproducator. Uneori, cauza ramane necunoscut.
STERN
Os lat, ce formeaza partea anterioara a scheletului cutiei toracice. Se intinde de la baza gatului pana deasupra zonei diafragmatice.
STERNEBRE
Segmente embriologice ale corpului sternului, ce se unesc intrele ele, formand sternul.
STERNOHIOID
Un muschi de la nivelul gatului ce trage in jos osul hioid (un os mic, in forma de U). Muschiul sternohioid isi are originea pe stern si se insera pe osul hioid.
STERTOR
Respiratie zgomotoasa, cu caracter de sforait, care se aude, in general, in cazul pacientilor aflati in stare comatoasa profunda.
STETOSCOP
Un instrument folosit pentru amplificarea sunetelor interne din organism. Folosind un stetoscop, personalul medical poate sa auda zgomotele produse de inima, plamani, intestine si artere. Stetoscopul consta din doua piese pentru urechi ce sunt conectate prin tuburi subtiri de un disc ce capteaza sunetele, ce are in alcatuire o diafragma. Discul este plasat peste suprafata de corp potrivita pentru ascultatia organului dorit.
STILET
Un instrument subtire, sub forma de sonda sau fir, ce se introduce in lumenul unui cateter, pentru a crea rigiditate la nivelul peretilor cateterului, pana cand acesta este introdus.
STIMUL
Orice agent ce produce un raspuns la nivelul unei celule, tesut sau structuri.
STIMULANT
Orice agent ce stimuleaza activitatea unui organ sau a unui sistem din corp. Cafeaua si ceaiul sunt cele mai obisnuite stimulante legale. Contrar credintei populare, alcoolul este un depresant, nu un stimulant.
STIMULATOR
Un aparat ce se foloseste pentru stimularea nervilorsi muschilor in scop de cercetare, investigare sau terapeutic.
STOMAC
Parte a tubului digestiv ce se gaseste in cavitatea abdominala, intre esofag si duoden.
Un organ important, ce face parte din tractul digestiv, care are aspectul unui sac ce se poate dilata, fiind un organ cavitar cu peretii musculari. Partea superioara a stomacului se uneste cu esofagul, in timp ce partea inferioara duce catre duoden. Situat intre splina si lobul drept al ficatului, stomacul se gaseste sub diafragm si deasupra pancreasului.
STOMAC IN CLEPSIDRA (HOURGLASS STOMACH)
Forma unui stomac constrictionat de fibroza. Vindecarea unui ulcer din mica curbura se poate extinde catre marea curbura poate genera forma de clepsidra a stomacului, in care se formeaza o cavitate superioara si una inferioara, separate de o strangulare ingusta. Efectul este similar stenozei pilorice.