Trompe uterine – vascularizatia, limfaticele, inervatia si fiziologia0 Comments

Publicat in:
Etichete: fiziologia, inervatia, limfaticele, trompe uterine, vascularizatia trompelor uterine

Trompe uterine

Trompe uterine

Trope uterine – Vascularizatia

Trope uterine – Limfaticele

Trope uterine – Inervatia

Trope uterine – Fiziologia

Trompe uterine – Vascularizatia

Atunci cand vorbim despre trompe uterine, vascularizatia este asigurata de:

artera tubara laterala – ram din artera ovariana;

artera tubara medie – ram din artera uterina.

Cele doua artere se anastomozeaza prin inosculatie intre foitele mezosalpingelui. Prin aceste anastomoze se formeaza o arcada arteriala tubara, din care se desprind ramurile tubare drepte, care patrund in peretele tubei uterine, irigandu-l.

Venele se deschid in arcada venoasa tubara, situata intre foitele mezosalpingelui. Aceasta arcada venoasa tubara dreneaza pe de-o parte in vena ovariana si, pe de alta parte, in plexul uterin, care se varsa in vena iliaca interna, iar vena ovariana se varsa pe stanga in vena renala stanga si pe dreapta in vena cava inferioara.

Trompe uterine – Limfaticele

Limfaticele portiunii ampulare si pavilionare dreneaza cu limfaticele ovarului in ganglionii lateroaortici (interaorticocavi) pentru tuba uterina dreapta si in ganglionii preaortici (aorticorenali) pentru tuba uterina stanga. Portiunea uterina si istmica dreneaza pe calea limfaticelor uterine in ganglionii iliaci interni si externi.

Trompe uterine – Inervatia

Fibrele nervoase vegetative simpatice si parasimpatice din plexul ovarian insotesc artera tubara laterala. Fibrele nervoase vegetative din plexul uterin insotesc artera tubara mediala.

Fibrele parasimpatice au originea in parasimpaticul sacral (S1-S3) si iau calea nervilor splanhnici pelvini si plexului hipogastric inferior. Fibrele simpatice au originea in nucleul intermediolateral al maduvei spinarii (T12-L1).

Trompe uterine – Fiziologia

Epiteliul mucoasei tubare este hormonodependent, fiind influentat de activitatea ovariana. In prima jumatate a ciclului, in faza foliculinica, predomina celule ciliate; in a doua jumatate, in faza progesteronica, cele secretoare. La sfarsitul ciclului se elimina unele celule secretorii.

Captarea ovulului se realizeaza prin miscarile coordonate ale ovarului si ale tubei. Datorita musculaturii netede din ligamentele suspensor si propriu, ovarul se rasuceste in jurul axului sau longitudinal, expunand spre infundibulul tubei regiunea sa, unde se gaseste foliculul cavitar matur, pregatit pentru ovulatie.

Portiunea ansiforma a tubei inconjura ovarul, iar infundibilul se aseaza cu suprafata sa interioara, bogat plicaturata, peste ovar. Fimbria ovariana ajunge la locul dehiscentei foliculului, astfel ca, in momentul ovulatiei, capteaza ovulul. Prin miscarile kinocililor si prin aspiratia realizata de miscarile peristaltice ale tubei, ovulul este condus rapid pana la orificiul abdominal (in 3-6 minute) si apoi in canalul tubar. Aici, ovulul este scaldat in lichidul amestecat cu sperma si astfel se petrece fertilizarea (in treimea laterala a trompei). Oul rezultat in urma acestui fenomen este apoi condus (in decurs de 4-5 zile) pana in uter, unde se va implanta (in aproximativ in a 12-a zi de la ovulatie).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Trompe uterine – vascularizatia, limfaticele, inervatia si fiziologia

Lasă un răspuns