Rozeola infantila0 Comments

Publicat in:
Etichete: boli de piele, eruptii de pete roz, herpes, roseola, rozeola infantilala, rozeola infantum

rozeola-infantilă

rozeola-infantilă

Rozeola infantila este o infecţie virală herpetică, ce afectează de obicei copiii mai mici de doi ani. Virusul ce provoacă rozeola infantila are perioada de incubaţie de aproximativ o săptămână, după care apare simptomatologia.
SEMNE CARACTERISTICE
Simptomele rozeolei infantum includ:
■ Febră ridicată – acesta este, de obicei, primul semn al bolii şi durează trei sau patru zile. Febra atinge frecvent valoarea de 40 de grade Celsius, dar, spre deosebire de alte infecţii virale, în care apare, odată cu febra, o inflamaţie la nivelul faringelui sau curge nasul, în cazul rozeolei copilul are, altfel, o stare bună.
■ Erupţia – aceasta apare după trei sau patru zile de febră ridicată. In cazurile tipice, apar mici puncte roz sau pete roşii (macule). O parte din erupţie poate fi reliefată, faţă de pielea din jurul erupţiei. Erupţia se decolorează la presiune (se poate observa, de exemplu, prin transparenţa unui pahar) spre deosebire de erupţia din meningita meningococică sau din septicemie. Erupţia, care nu este pruriginoasă, apare de obicei pe trunchi şi se răspândeşte pe membre în câteva ore. Odată apărută erupţia, toate celelalte simptome dispar. Erupţia durează câteva ore sau zile.
■ Convulsiile – în timpul febrei copilul ar putea avea convulsii, care reprezintă un răspuns la reşterea rapidă a temperaturii corpului. Apare o creştere anormală a activităţii electrice la nivelul creierului copilului afectat de febră, care duce la mişcări convulsive ale corpului şi la pierderea stării de conştienţă. Această manifestare este descrisă ca fiind o convulsie febrilă şi apare la unul din 20 de copii cu vârsta mai mică de cinci ani. Rareori este o tulburare gravă şi nu are legătură cu epilepsia sau cu alte afecţiuni ale creierului.
■ Uşoară diaree.
■ Tuse seacă.

Diagnostic

Diagnosticul este bazat, de obicei, pe anamenză, deoarece rozeola apare la aproximativ o săptămână sau două de la contactul cu alt copil afectat de boală.
Examenul fizic
Medicul va face un examen fizic al copilului, controlând prezenţa simptomelor, cum ar fi febra sau erupţia caracteristică rozeolei.In această etapă este extrem de importantă excluderea meningitei (o infecţie a membranei ce înveleşte creierul), prin aprecierea faptului că erupţia dispare la aplicarea unei presiuni asupra ei.
Ganglionii limfatici din jurul gâtului, din spatele urechilor şi din partea posterioară a cutiei craniene sunt cercetaţi pentru eventuale semne de inflamaţie al lor.
Testele de sânge
Numărătoarea de leucocite poate să arate existenţa unei leucope-nii (un număr scăzut de leucocite). Leucocitele sunt responsabile de lupta împotriva infecţiilor.
Culturile de virus
Este posibilă cultura virusului, în laboratoarele de cercetare microbiologică, dar această investigaţie se face numai pentru a exclude alte cauze.
Recuperarea
Rozeola infantila nu este o afecţiune gravă şi majoritatea copiilor se vindecă destul de repede. In unele cazuri, febra ridicată poate duce la apariţia convulsiilor febrile, caz în care vor fi necesare investigaţii suplimentare.

Cauze: Rozeola infantila este determinată de herpes virusul uman 6 (HHV6), care este transmis prin contact strâns între copii. Alte tipuri de herpes virusuri pot duce la varicelă (vărsat de vânt) şi erupţii de tip herpetic.
Secreţiile respiratorii din nas şi de la nivelul plămânilor, din timpul unui episod febril, pot fi responsabile de transmiterea bolii, dar şi infecţiile asimptomatice joacă un rol important.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Rozeola infantila

Lasă un răspuns