Menopauza inseamna incetarea menstruatiei. Aceasta este o evolutie normala, fiziologica, a organismului femeii. Sfarsitul functiei ovariene, si deci a fertilitatii, antreneaza o carenta de hormoni feminini care sta la originea unor simptome cu intensitate variabila, in functie de fiecare femeie in parte.

Menopauza
Mecanismul
Ovarele au doua functii: ele adapostesc ovocitele, dintre care unul este expulzat in fiecare luna, incepand cu perioada pubertatii (ovulatia), si produc hormoni feminini, estrogenul si progesteronul. Odata cu inaintarea in varsta, functia ovariana se diminueaza, ovulatia devine neregulata, apoi dispare, iar secretiile hormonale se diminueaza.
Perimenopauza
Odata cu inaintarea in varsta, functia ovariana se diminueaza, stocul de ovocite scade si ovulatia devine neregulata. Acest proces se deruleaza progresiv, timp de cativa ani, marcati de o neregularitate a ciclurilor menstruale: menstruatia poate aparea mai repede (dupa mai putin de 28 de zile), sau mai tarziu (mai multe luni fara menstruatie, iar femeia se confrunta cu o accentuare sau diminuare a sangerarilor. Aceasta perioada, numita perimenopauza, dureaza mai multi ani ( in medie cinci), dar menstruatia poate, de asemenea sa se opreasca brusc.
Oprirea menstruatiei
Neregularitatea ciclurilor este semnul ce mai semnificati al instalarii menopauzei, dar ea nu survine propriu-zis decat dupa 12 luni consecutive fara menstruatie. Ovulatia nu mai are loc (si deci, implicit, femeia nu mai e fertila), iar ovarele nu mai secreta practic nici estrogen, nici progesteron.
Varsta opririi ciclului menstrual
Odata cu prelungirea duratei de viata, menopauza se instaleaza din ce in ce mai tarziu. In prezent, varsta medie de instlare a acesteia este de 51 de ani. Inainte de 45 de ani, vorbim de „menipauza precoce”.Dupa varsta de 55 de ani, ea este considerata „tardiva”.
Instalarea menopauzei este determinata de anumiti factori :
– ereditatea: la femeile din aceasi familie menopauza se instaleaza adesea, la aceeasi varsta, si apare mai repede la femeile din bazinul mediteranean sau la femeile africane…
– consumul de tutun, carentele alimentare prelungite, poluarea etc., ar putea fi cauzele unei menopauze precoce.
Menopauza artificiala
Aceasta nu este cauzata de imbatranire naturala a aparatului genital, ci de anumite acte medicale, cum ar fi:
– ablatia chirurgicala a celor doua ovare (ovariectomie),
– o radioterapie care afecteaza bazinul , in totatlitate sau in parte,
– anumite chimioterapii: oprirea menstruatiei este, in acest caz, definitiva sau tranzitorie,
– un tratament hormonal impotriva endometriozei sau a anumitor tipuri de cancer care sunt hormonodependente. In aceste cazuri, ciclul menstrual reintra in normal, dupa oprirea tratamentului.
– anumite boli genetice sau auto-imune.
Consecinte
Daca anumite simptome sunt direct legate de dereglarea hormonala (bufeuri de caldura, uscaciune vaginala), altele, cum ar fi anxietatea, se raporteaza modificari psihologice. In sfarsit, pot aparea anumite tulburari indirect legate de menopauza, cum ar fi fragilizarea oaselor si cresterea riscului cardiovascular.
Bufeurile de caldura
Avand in vedere ca estrogenii intervin in reglarea temperaturii corpului, incetinirea secretarii de estrogen ( un fenomen care nu poate fi inca explica deplin) pare sa fie la originea bufeurilor de caldura resimtite la menopauza de o femeie din zece. Acestea incep printr-o senzatie asemanatoare cu durerea de cap, a carei intensitate creste pana lasa loc bufeului de caldura propriu-zis, urmat de transpiratie, si care se poate termina cu frisoane.
Criza dureaza intre 2 si 5 minute, dar se poate repeta in timpul aceleiasi zile sau in timpul noptii. Adesea prezent in primul an, acest simptom poate dura , la jumatate dintre femei, intre 5 si 10 ani dupa oprirea transpiratiei.
Tulburari genitale si urinare
Scaderea procentului de estrogeni antreneaza o subtiere a tesuturilor vulvei si ale vaginului, precum si o diminuare a lubrifierii vaginale, care poate proboca dureri in timpul raporturilor sexuale.
Flora vaginala este destabilizata, ceea ce favorizeaza infectiile si riscurile de propagare catre aparatul urinare (cistite). Tesutururile acestuia din urma (vezica, uretra) sunt , de asemenea, sensibile la variatia procentului de estrogeni, iar atrofierea lor poate provoca incontinenta la efort.
Modificari legate de aspect
Pielea isi pierde elasticitatea si se subtiaza. La nivelul pieptului, glanda mamara se micsoareaza, antrenand lasarea sanilor si, adesea, micsorarea volumului acestora. Scaderea numarului de hormoni feminini, in timp ce numarul de hormoni masculini ramane identic, explica fragilizarea parului si aparitia firelor de par aspru in barba.
Tulburari fiziologice
Anxietatea, iritabilitatea, senzatia de indispozitie si starea depresiva sunt, de asemenea , rezultatul modiciarilor hormonale si al senzatiei de pierdere a feminitatii . Cu atat mai mult cu cat uscaciunea vaginala favorizeaza pierderea libidoului. In sfarsit, insomniile dar si prin anxietatea cauzata de toate aceste modificari fiziologice.
Fragilitatea osoasa
Incepand cu varsta de 45 de ani, masa osoasa se diminueaza progresiv, iar menopauza accelereaza acest declin ca urmare a lipsei de estrogeni: acestia din urma joaca, prin franarea resorbtiei osoase, un rol in echilibrul dintre celule care produc tesut osos si cele care il resorb.
Riscul cardiovascular
Estrogenii au un efect protector asupra vaselor, deoarece acestia maresc procentul de colesterol benefic (HDL) si diminueaza procentul de colesterol daunator ( LDL). Acest efect dispare la menopauza, expunand astfel femeile la aceleasi riscuri cardiovasculare ca si cele ale barbatilor.