Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Celule si Tesuturi




Mitoza

Adaugat pe 18 ian. 2013 at 8:49am

Mitoza – Diviziunea celulară a celule­lor umane poartă denumirea de mitoză. In cadrul acestui proces, dintr-o singură celulă se nasc două celule identice noi.

O celulă conţine în nucleu un set diploid de cromozomi format din 22 de perechi cromozomiale şi câte o pereche de alozomi. Acesta este replicat cu puţin timp înainte de diviziunea celulară, astfel în­cât să se producă cromozomi alcătuiţi din două cromatide. Mitoza cuprinde patru faze:

profaza metafaza anafaza telofaza

In timpul profazei, membrana din ju­rul nucleului (care deja nu mai poate fi recunoscut) se dizolvă. Cromozomii care şi-au dublat anterior numărul, formaţi în acest moment din două cromatide unite printr-un…

Structura ADN-ului

Adaugat pe 17 ian. 2013 at 10:32am

Cromozomii din nucleul celulelor umane sunt formaţi din două braţe legate prin intermediul unui centromer. Braţele cromozomiale sunt alcătuite din cromatină, o substanţa care se îngroaşă cu puţin timp înainte de debutul procesului de diviziune celulară şi care formează fire spiralate numite cromatide. Acestea conţin molecule de acid dezoxiribonu- cleic (pe scurt – ADN), care poartă în sine informaţiile genetice (genele).

Structura ADN-ului se aseamănă unei scări în spirală şi poartă, din acest motiv, numele de „dublu helix”. Scara este formată din două fire extrem de subţiri, conectate între ele prin mai multe bare orizontale, iar componentele sale sunt nucleotidele….

Link Permanent  |  Cuvinte cheie: , ,

Plasma celulară

Adaugat pe 16 ian. 2013 at 8:23am

Plasma celulară este compusă din cito­plasmă, o substanţă ce conţine în pro­porţie de 60 de procente apă. Aceasta este înconjurată de membrana celulară (membrana cellularis), un strat subţire de piele. Prin membrană ajung în celulă substanţele aflate în mediul ce înconjoară celula (cellula), respectiv sunt evacuate substanţe din celulă către exterior.

Alături de plasma de bază (hialoplasma), în citoplasmă se găsesc şi o serie de organe de dimensiuni microsco­pice, aşa-numitele organite, ce diferă prin construcţie şi funcţie.

Mitocondriile (mitochondrium) fur­nizează energie, fiind supranumite şi „centralele energetice” ale celulei. Sub­stanţele nutritive ajunse în celulă, pre­cum glucoza şi grăsimea, sunt „arse” în mitocondrii…

Despre cromozomi – tipuri si specificatii

Adaugat pe 12 oct. 2012 at 3:01pm
Cromozomii sunt unitati genetice permanente, care isi conserva individualitatea si proprietatile structural-functionale, metoda de transmitere fiind cea de auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare.

Un cromozom este alcatuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii au rol de pastrare si transmitere corecta a informatiei ereditare la celulele fiice, in cursul diviziunilor celulare mitotice sau meiotice.

TIPURI DE CROMOZOMI

cromozomi de tip procariot – este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi, avand o organizare relativ simpla si fiind format dintr-o macromolecula de ADN, dublu catenara, elicala circular covalent inchisa, cu o varietate de proteine

cromozomi de tip eucariot

Culoarea pielii

Adaugat pe 25 sept. 2012 at 2:10pm

Culoarea pielii variaza foarte mult, nu numai in functie de rasa, dar si intre diferite persoane apartinand aceleiasi rase.

TREI PIGMENTI

Culoarea pielii este determinata de prezenta a trei pigmenti: melanina, carotenul si hemoglobina.

Melanina, a carei culoare variaza de la rosu la maro sau negru, este alcatuita din celule specializate, numite melanocite, care sunt situate in interiorul straturilor profunde ale epidermului.

Toate grupele rasiale umane au acelasi numar de melanocite, chiar daca culoarea pielii variaza atat de mult. Melanocitele persoanelor cu pielea inchisa la culoare produc melanina mai multa si mai inchisa la culoare decat melanocitele persoanelor cu pielea de…

Tesutul muscular – clasificare, structura si functii

Adaugat pe 10 iul. 2012 at 3:10pm
Tesutul muscular

Este constituit din fibre musculare care intra in componenta unui muschi (striat sau neted). Fibrele musculare sunt compuse din celule denumite miocite, care cuprind in citoplasma lor numeroase filamente alungite paralel cu axa mare a celulei. Aceste filamente sunt de doua tipuri: – unele, delicate, sunt facute din actina; – celelalte, groase, sunt compuse din miozina. Datorita interactiunii lor se realizeaza contractia musculara. Miocitele pot forma unitati contractile izolate cum sunt celulele mioepiteliale atasate unor formatiuni glandulare si canalelor galactofore, sau se asociaza tesutului conjunctiv, formatiunilor vasculare si nervoase, alcatuind muschii (scheletici-striati, netezi si…