Culoarea pielii0 Comments

Publicat in:
Etichete: carotenul si hemoglobina, culoarea pielii, melanina

Culoarea pielii variaza foarte mult, nu numai in functie de rasa, dar si intre diferite persoane apartinand aceleiasi rase.

TREI PIGMENTI

Culoarea pielii este determinata de prezenta a trei pigmenti: melanina, carotenul si hemoglobina.

Melanina, a carei culoare variaza de la rosu la maro sau negru, este alcatuita din celule specializate, numite melanocite, care sunt situate in interiorul straturilor profunde ale epidermului.

Toate grupele rasiale umane au acelasi numar de melanocite, chiar daca culoarea pielii variaza atat de mult. Melanocitele persoanelor cu pielea inchisa la culoare produc melanina mai multa si mai inchisa la culoare decat melanocitele persoanelor cu pielea de culoare deschisa.

Carotenul este un pigment de culoare portocalie, absorbit din alimentele vegetale, cum ar fi morcovii. El se acumuleaza in stratul cel mai superficial el epidermului si este cel mai evident la nivelul palmelor si talpilor.

Hemoglobina din interiorul vaselor de sange ce iriga dermul da pielii o tenta roz, in special daca la nivelul pielii exista o cantitate mica de melanina.

Culoarea pielii variaza semnificativ de la o persoana la aita, in special intre cele care aparpn unor grupuri rasiale diferite. Aceasta deoarece exista variatii intre nivelurile celor trei pigmenti ai pielii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Culoarea pielii

Lasă un răspuns