Surditatea – tratament0 Comments

Publicat in:
Etichete: auzul, otita, otospongiozei, surditatea

Surditatea preexistentă este dificil de tratat, uneori chiar incurabilă la persoanele în vârstă. Fiecare cauză are un tratament specific.

–    In majoritatea cazurilor provo­cate de prezbiacuzie, este necesară purtarea unei proteze auditive. Miniaturizată la maximum, această proteză se poate integra în braţul ochelarilor sau poate urma con­turul urechii. Ca în cazul tuturor protezelor, cel care o poartă trebuie să se obişnuiască cu ea, întrucât ea produce amplificarea tuturor zgomotelor exterioare.

–    In cazul otospongiozei, scăriţa este înlocuită de o piesă din mate­rial plastic. Intervenţia chirurgi­cală (stapedectomie) are rezultate bune în 90% dintre cazuri.

–    Neurinomul, care este detectat prin examen cu rezonanţă magne­tică (RMN), se operează. Tumora responsabilă de pierderea auzului este îndepărtată şi uneori se reca­pătă auzul. Dacă tumora este demare întindere, se poate ca per­soana să nu îşi mai recapete auzul.

–   In cazul bolii Meniere, trata­mentul se bazează pe o viaţă sănă­toasă, un regim alimentar sărac în sare, fară alcool şi tutun. Se pot prescrie şi medicamente (anxioli- tice, antihistaminice, medicamente antivertij). In cazurile mai grave, se recomandă o intervenţie chi­rurgicală, menită să decomprime urechea internă.

—  Otita seroasă la copil se tratează cu antibiotice, printr-o cură ter­mală, sau pe cale chirurgicală (inse­rarea unui aerator transtimpanic şi extirparea vegetaţiilor).

SURDITATEA Şl VIAŢA DE ZI CU ZI

Surditatea este considerată handicap începând cu o pierdere a auzului de 30 decibeli. Efectul acestei sur­dităţi asupra vieţii sociale este sem­nificativ: persoana poate auzi un singur interlocutor într-un mediu liniştit, dar este deranjată atunci când mai multe persoane vorbesc în acelaşi timp. Pe de altă parte, auzul la telefon se păstrează mult timp, mulţumită sunetelor grave.

MEDICINA MUNCII

Medicina muncii are ca scop asigurarea sănătăţii prin pre­venţie la persoanele anga­jate. Serviciile de medicina muncii au datoria de a moni­toriza periodic auzul per­soanelor expuse la zgomote intense şi repetate şi de a impune o protecţie eficientă, individuală sau colectivă. In anumite cazuri, surditatec poate fi recunoscută ca boala profesională.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Surditatea – tratament

Lasă un răspuns