Rozaceea – afectiune a pielii0 Comments

Publicat in:
Etichete: acnee, boala cronica, calitatea vietii, piele, rozaceea

Rozaceea

Rozaceea

Rozaceea

Definitie
Factori de risc
Cauze
Tratament

Rozaceea este o afectiune cu aspect de acnee, cronica, frecventa pe obraji, barbie, nas, frunte; si caracterizata printr-o evolutie cu perioade de intensificare si perioade de ameliorare. Rozaceea este una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care pacientii solicita consultul dermatologic.

Rozaceea se intalneste la aproximativ 10 % din populatia generala, fiind intalnita mai frecvent la indivizii cu fototip clar, in special la populatia celtica si nord-europeni.

Debutul rozaceei este de obicei dupa varsta de 30 de ani, cu un maxim de incidenta intre 40 si 60 de ani si apare mai frecvent la femei decat la barbati (la cei din urma producandu-se forme mai severe).

FACTORI DE RISC

In general, factorii agravanti sunt:

– expunerea la soare
– stresul psihic
– climatul cald
– alcoolul
– alimentele condimentate
– efortul fizic
– vantul
– bauturile fierbinti
– unele  produse cosmetice

CAUZE

Cauzele acneei rozacee nu sunt cunoscute, dar poate fi asociata cu:

– microorganisme (bacterii, ciuperci sau acarieni)
– afectiune a tesutului conjuntiv de sub piele
– emotii puternice

Alcoolul sau igiena precara nu sunt implicate in aparitia acestei boli, dar alcoolul ar putea agrava acneea.

La ora actuala sunt emise doua teorii privind cauzele acneei rozacee:

– reactie anormala a plexului vascular de la nivelul fetei
– prezenta Helicobacter pylori in stomac

Exista 4 tipuri importante de rozacee, fiecare avand simptomatologia lui. Unii pacienti pot prezenta mai multe tipuri, avand astfel o gama mult mai larga de simptome.

1. Tipul eritemato-telangiectatic:
se caracterizeaza prin inrosirea faciala centrala, adesea insotita de senzatia de arsura la nivelul pielii. Eritemul ocoleste, de cele mai multe ori, regiunile perioculare bilateral.

2. Rozaceea papulo-pustuloasa:
reprezinta forma clasica a bolii. Leziunile au localizare centrala si sunt sub forma unor papule (basicute) rosiatice peste care apar pustule (vezicule pline cu puroi). Datorita aspectului aceasta forma este deseori confundata cu acneea.

3. Rozaceea fimatoasa (hipertrofica):
se caracterizeaza prin ingrosarea accentuata si difuza a tegumentelor fetei, cu aparitia de nodozitati sau neregularitati la suprafata nasului (rinofima), barbiei (gnatofima), fruntii (metofima), urechilor (otofima) si pleoapelor (blefarofima). Rozaceea fimatoasa are, la randul ei, 4 subtipuri histologice:

– glandulara
– fibroasa
– fibroangiomatoasa
– actinica (capabil sa produca reactii foto chimice)

4. Rozaceea oculara:
este tipul de rozacee in care manifestarile oculare le preced cu cativa ani pe cele tegumentare. Manifestarile oculare includ blefarita, conjunctivita, inflamarea pleoapelor si glandelor, hiperemia conjunctivala interpalpebrala si telangiectazii conjunctivale. Pacientii pot sa acuze senzatia de corp strain in ochi, de arsura si uscaciune. Fotofobia poate fi si deasmenea prezenta.

Au fost descrise si alte forme de rozacee, insa, momentan, nu au fost acceptate ca subtipuri individuale. Aceste forme sunt:

– Rozacee granulomatoasa
– Rozacee fulminans, o forma rara si severa care afecteaza exclusiv femeile tinere, in jurul varstei de 20 de ani
– Dermatita periorala
– Rozaceea conglobata

Pacientii cu rozacee trec de multe ori prin perioade intense de depresii, ca urmare a afectiunilor fetei si a durerilor resimtite. Toate simptomele scad semnificativ calitatea vietii.

TRATAMENT

Rozaceea este o boala cronica. Diferitele tratamente disponibile in general pot imbunatati aspectul pielii, sau cel putin sa stabilizeze situatia. Acneea rozacee din timpul sarcinii nu necesita tratament, aceasta disparand de la sine la cateva luni dupa nastere.

Tratament medicamentos

– Antibiotice (ex. Metronidazol) – distrug bacteriile care contribuie la inflamatie
– Isotretinoina – este uneori folosita pentru a trata forme severe de acnee rozacee, care nu raspund la tratamentul antibiotic.
Isotretinoina prezinta, insa, numeroase efecte secundare. In cazul gravidelor creste riscul de malformatii congenitale si avort spontan

Tratament chirurgical

Sunt disponibile metode chirurgicale pentru a imbunatati aspectul cicatricilor, eliminarea telangiectaziilor (mici linii rosii cauzate de dilatatia vaselor de sange) sau rinofima.

Electrocoagularea – este o tehnica eficienta, dar poate prezenta diferite inconveniente (o usoara sangerare, roseata si formarea de mici cruste, risc de depigmentare permanenta a pielii

Chirurgia laser – este mai eficienta si mai putin dureroasa, dar poate cauza vanatai sau inrosire temporara. Este nevoie de una pana la trei sedinte de laser pe zona

Dermabraziune – interventie de eliminare a stratului de suprafata a pielii, folosind o perie de dimensiuni mai mici

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Rozaceea – afectiune a pielii

Lasă un răspuns