Oncologie – Neutropenia0 Comments

Publicat in:
Etichete: maduva osoasa, Neutropenia, Oncologie, răceli, sange

Cea mai comună celulă albă din sânge este neutrofilul. Acesta este eficient în omorârea bacteriilor şi este cea mai importantă armă în infecţiile bacteriene uzuale.

Când măduva osoasă este plină cu celule leucemice inutile, numărul de neutrofile scade si infecţiile bateriene obişnuite devin o problemă, atât la punerea diagnosticului cât şi în timpul tratamentului. Numărul scăzut de neutrofile în sânge se numeşte neutropenie. Infecţiile ce apar pot fi pneumonii, infecţii urinare, ale pielii sau se dezvoltă cu punct de plecare la branulele intravenoase.

Deseori febra este principalul semn al unei astfel de infecţii şi este necesară administrarea urgentă de antibiotice, intravenos, după ce au fost recoltate probe de sânge şi de urină pentru culturi, precum şi probe de pe orice zonă vizibil infectată.

TRATAMENTUL CU ANTIBIOTICE

Antibioticele pot fi schimbate dacă febra nu cedează sau dacă bacteria ce creşte pe culturi este rezistentă la antibioticul folosit.

Dezvoltarea unor super microbi, rezistenţi la antibiotice, este o problemă la pacienţii cu leucemie acută. în special în cazul enterococului rezistent la vancomicină. Gura şi şezutul sunt zone relativ ”murdare” ale organismului, în sensul numărului de germeni rezistenţi şi când imunitatea este scăzută, chiar şi cele mai ”prietenoase” bacterii, numite comensuale, care trăiesc în aceste zone, devin patogene şi produc infecţii.

Pentru a preveni acest lucru, pacienţii cu neutropenie trebuie să folosească regulat antiseptice pentru spălarea gurii şi sunt sfătuiţi să evite alimentele cu conţinut ridicat de bacterii, precum brânzeturile fermentate. Majoritatea alimentelor în conservă sunt sigure, la fel ca şi alimentele proaspete şi cele bine prelucrate termic.

De obicei, pacientul cu neutropenie este tratat într-o cameră individuală si izolat de vizitatorii care au răceli sau alte infecţii. Unele spitale au filtre încorporate în aparatele de aer condiţionat pentru îndepărtarea bacteriilor şi fungilor ce pot cauza infecţii.
Pacientul face mai frecvent infecţii de la propriile bacterii decât de la cele din mediul înconjurător.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Oncologie – Neutropenia

Lasă un răspuns