Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Organe si Sisteme




Ciroza hepatica – tipuri, simptome, tratament

Adaugat pe 31 aug. 2012 at 3:05pm
Ciroza hepatica

Este o boala ireversibila si difuza a ficatului, definita prin:

– distrugerea celulelor hepatice – pierderea elasticitatii (scleroza) tesuturilor – dezvoltarea unui tesut cicatricial fibros – prin regenerarea anormala a celulelor ce constituie noduli de regenerare.

Scleroza celulelor hepatice impiedica circulatia sangvina, ducand la hipertensiune portala (cresterea presiunii sangvine in interiorul venei care colecteaza sangele de la organele digestive si il transporta la ficat). Ciroza hepatica altereaza progresiv functia ficatului si incetineste circulatia sangelui (staza), mai intai la ficat, apoi la alte organe.

Ciroza hepatica poate fi prezenta numerosi ani, fara a fi depistata,…

Inima – structura interna si structura externa

Adaugat pe 20 aug. 2012 at 3:44pm
Inima (cordul) Inima – Definitie Inima – Structura interna Atriile Atriul stang Atriul drept Ventriculii Ventriculul stang Ventriculul drept Cele 4 valve interioare Inima – Structura externa Endocardul Miocardul

Pericardul Bataile inimii

Inima este un organ musculo-cavitar, reprezentativ, al aparatului cardiovascular. Inima este situata in cutia toracica si are un rol vital in circulatia sangelui si in mentinerea vietii. Inima, impreuna cu sangele si vasele de sange alcatuiesc sistemul circulator, raspunzator de distribuirea oxigenului si a substantelor hranitoare,…

Link Permanent  |  Cuvinte cheie: , , , ,

Diencefalul (creierul intermediar)

Adaugat pe 06 aug. 2012 at 6:08pm
Diencefalul

Este regiune centrala a creierului, situata intre emisfere si trunchiul cerebral, acoperita si mascata de cele doua emisfere cerebrale, care se unesc de fiecare parte. Diencefalul este situat in prelungirea trunchiului cerebral, sub emisferele cerebrale si este format din urmatoarele mase de substanta nervoasa: talamus, metatalamus, epitalamus si hipotalamus.

Diencefalul – Configuratia externa

Prezinta doua fete:

– bazala, ce contine printre alte formatiuni, chiasma optica, tracturile optice si hipofiza; – posterioara, acoperita de emisferele cerebrale, contine printre alte formatiuni epifiza si talamusul

Diencefalul – Configuratia interna

Cele cinci mase de substanta nervoasa…

Rinichii – sistemul renal

Adaugat pe 03 aug. 2012 at 4:39pm
Rinichii

Sunt organe pereche, au forma unor boabe de fasole, o lungime de 12 cm si o latime de 6 cm. Fiecare cantareste circa 150g. Sunt situati la nivelul primelor vertebre lombare, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Ambii rinichi sunt inveliti intr-o capsula  si impreuna cu glandele suprarenale sunt invelite intr-un tesut gras (tesut adipos).

Aceasta capsula adipoasa care captuseste rinichii este mai groasa in regiunea spatelui, rinichii fiind sustinuti de o fascie in forma de sac deschis spre abdomen, rinichii si suprarenalele fiind in contact cu organele din abdomen. Astfel rinichiul stang vine…

Ficatul – organ intern al corpului uman

Adaugat pe 31 iul. 2012 at 3:37pm
Ficatul

Cel mai mare organ intern al corpului uman. Face parte din sistemul digestiv, performa mai mult de 500 functii diferite, fiecare dintre acestea fiind esentiale vietii.

Ficatul este unic printre organele interne ale corpului uman datorita capacitatii sale de regenerare, de reintregire a celulelor ce au fost distruse de o boala sau de o leziune pe termen scurt. Insa, daca ficatul sufera leziuni repetate, pe termen lung (boli cronice), modificarile devin ireversibile, interferand cu functia acestuia. Ficatul ocupa majoritatea spatiului drept sophisticated al cavitatii abdominale, si se intinde transversal din partea dreapta, pana la 5-6 cm la stanga…

Plamanii – structura si vascularizatia lor

Adaugat pe 24 iul. 2012 at 3:38pm
Plamanii

Sunt organe pereche situate in cavitatea toracica, organe fibro-elastice capabile sa iti modifice volumul in timpul respiratiei. Greutatea unui plaman variaza intre 800 si 1.000 degrame, din care mai bine de 50% este reprezentat de sange. Plamanii au ca principala atributie asigurarea necesarului de oxigen al organismului pentru buna desfasurare a activitatilor zilnice.

La nastere, plamanii au o culoare alb-roz; la adult culoarea lor este mai inchisa, cu numeroase pete gri; pe masura ce persoana inainteaza in varsta, aceste pete devin negre. Coloratia inchisa se datoreaza unor granule de carbon care se depoziteaza in tesutul alveolar, la…


Mai multe

Arhiva

martie, 2024
lun mar mie joi vin sâm Dum
« nov.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031