Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

Oasele




Monturile – Pregatirea si operarea monturilor

Adaugat pe 26 feb. 2013 at 6:13pm

Monturile reprezinta o mare provocare a zilelor noastre atat pentru doamne cat si pentru medicul ortoped cu toate ca, in ortopedie, este un subiect dezbatut de foarte mult timp. Monturile (hallux-valgus) reprezinta o diformitate a piciorului in care degetul mare este deviat spre exterior, iar metatarsianul I spre interior.

Este intalnit dupa a 4-a decada de viata, frecvent bilateral, si este o manifestare a antepiciorului plat coroborata cu factori intrinseci (supraponderabilitatea, afectiuni degenerative ale oaselor si partilor moi ale piciorului, metatarsian 1 sau haluce – deget mare anormal de lungi) dar si cauze extrinseci cum ar…

Scheletul corpului uman – imagini si functii

Adaugat pe 16 aug. 2012 at 3:28pm
Scheletul corpului uman

Este format din oase ce reprezinta piese solide, dure, rezistente, articulate intre ele.

Functiile scheletului corpului uman:

– sustine şi sprijina corpul – formeaza parghii puse in miscare de catre muschii striati ce au insertie pe oase – protejeaza organele – reprezinta un depozit de saruri fosfo-calcice – da forma intregului corp si  segmentelor sale

SCHELETUL CORPULUI UMAN (cca. 208 oase) – STRUCTURA OASELE CRANIENE

1. Neurocraniu (portiune superioara a craniului, care vine in contact cu encefalul, creand cutia craniana), format din 8 oase: – os frontal, 2 oase parietale, 2…

Oasele mainii – structura si imagini

Adaugat pe 13 aug. 2012 at 3:46pm
Oasele mainii

Sunt in numar de 27, asezate in trei grupe: carpul, metacarpul si falangele. Oasele mainii impreuna cu muschii si ligamentele fac parte din structura mainii, segment terminal al membrului superior si organ perfectionat pentru prehensiune (apucare).

Oasele mainii – Carpul

Carpul este constituit din opt oase carpiene, asezate pe doua randuri, fiecare rand avand cate patru oase. Oasele carpiene sunt oase scurte, cu numeroase fatete articulare.

Primul rand (de langa oasele antebratului) cuprinde, dinafara inauntru, urmatoarele oase: scafoidul, semilunarul, piramidalul si pisiformul.

Oasele carpiene din acest rand au…

Osteoporoza (os poros) – boala a oaselor, frecventa la varstnici

Adaugat pe 25 iul. 2012 at 4:13pm
Osteoporoza

Este o boala sistemica care afecteaza osul, caracterizata prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, avand drept consecinte cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fractura. Osteoporoza reprezinta una dintre marile probleme de sanatate la nivel mondial si afecteaza mai ales persoanele in varsta. Odata cu cresterea sperantei de viata se apreciaza ca incidenta osteoporozei va creste. Osteoporoza este tratata atat de medicul endocrinolog cat si de medicul reumatolog.

Simptome si semne

Fracturile sunt principalele manifestari ale osteoporozelor. Locul de producere a fracturilor variaza in functie de cum micsorarea densitatii osoase afecteaza osul cortical sau osul…

Zona lombara

Adaugat pe 27 mart. 2012 at 7:27am

Zona lombară este zona inferioară a spatelui.  Coloana vertebrală este alcătuită din cinci vertebre lombare (L1-L5) care sunt dispuse una deasupra celeilalte. Vertebrele oferă suport şi protecţie măduvei spinării, care coboară de la creier în jos, până la nivelul vertebrei L2.

DISCURILE INTERVERTEBRALE Intre vertebre se găsesc discurile intervertebrale, ce sunt alcătuite din cartilaj, care formează articulaţii puternice şi permite mişcarea. Fiecare disc asigură un spaţiu între vertebre pentru ca rădăcinile nervilor spinali să treacă printre ele şi, de asemenea, acţionează ca un absorbant al şocurilor. La nivelul fiecărui disc există o pereche de nervi spinali. Aceştia se ramifică şi se unesc pentru a forma cei mai mari nervi ai membrului inferior:…

Fizioterapie – Sold

Adaugat pe 13 mart. 2012 at 8:48am

Terapia de recuperare postoperatorie a şoldului şi genunchiului. Procedurile de protezare a articulaţiilor deteriorate de şold sau genunchi îmbunătăţesc semnificativ mobilitatea şi ameliorează durerea pacienţilor. Tratamentul de recuperare postoperatorie este esenţial pentru maximizarea acestor beneficii.

Primele artroplastii totale de şold (ATŞ)au fost efectuate în perioada anilor 1950, dar erau sortite eşecului din cauza lipsei atât a materialelor adecvate, cât şi a unei metode solide de fixare. Cu toate acestea, în 1961, Şir John Charnley a obţinut un progres major cu metoda sa de „artroplastie cu fricţiune scăzută”, sau proteza articulară, care combină o componentă acetabulară din polietilenă de densitate crescută, cu…