Elemente nutritive esentiale pentru femei0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, calciu, femei, magneziu, sanatate, vitamine

Alimente nutritive

Alimente nutritive

Odata cu varsta, riscul bolilor de inima si al atacurilor cerebrale creste in cazul femeilor. Acestea au o cantitate limitata de estrogen dupa ce intra la menopauza, iar asta implica un risc mai mare de aparitie a bolilor de inima, potrivit My Health News Daily.

Astfel, bolile de inima reprezinta principala cauza de mortalitate in ceea ce le priveste pe femei, iar atacul cerebral este a treia cauza principala a deceselor. Ca sa nu aiba probleme cu bolile de inima, femeile trebuie sa se axeze pe consumul a cinci elemente nutritive importante. In plus, acestea scad riscul unor boli precum osteoporoza, diabetul, cancerul de san sau hipertensiunea.

Alimente nutritive – Vitamina D

Femeile care nu consuma o cantitate suficienta de vitamina D vor avea oase fragile si pot suferi in timp de osteoporoza. Daca se apeleaza in fiecare zi la o doza ridicata de vitamina D (800 de UI), se reduce riscul fracturilor de sold cu 30%, potrivit unui studiu de actualitate.

Vitamina D poate fi asimiliata prin piele, prin alimentatie si prin suplimente alimentare, insa pe masura ce pielea imbatraneste, are o capacitate mai mica de a reactiona la expunerea la soare.

Femeile pot creste doza zilnica de vitamina D prin consumul a peste 220 grame de produse lactate, echivalentul a trei pahare de lapte zilnic. Este recomandat ca femeile sa ia multivitamine, sa consume iaurt cu continut redus de grasime si branza de vaci, suc de portocale si legume.

Vitamina D are un rol esential in absorbtia calciului de catre organism, protejand astfel oasele pe parcursul anilor.

Alimente nutritive – Calciul

Consumul de calciu ajuta organismul sa produca noi celule ale oaselor. Odata cu trecerea timpului, capacitatea de a produce astfel de celule se diminueaza. Consumul de lapte nu ofera intreaga cantitate de calciu de care au nevoie femeile. Este recomandat si un supliment de 600 miligrame de calciu, administrat de doua ori pe zi.

In afara de produsele lactate, calciul se gaseste in tofu, cereale, soia, bauturi pe baza de orez, legume precum varza kale, broccoli, varza chinezeasca si in sardine si somon.

Alimente nutritive – Acizi grasi omega 3

Consumul unei cantitati ridicate de peste si acizi grasi omega 3 va duce la diminuarea drastica a riscului de aparitie a bolilor de inima. Acizii grasi omega 3 se inscriu in categoria grasinilor polinesaturate, care impiedica cresterea placilor din artere si scad tensiunea arteriala. In plus, aceste grasimi permit cresterea colesterolului bun si il scad pe cel rau.

Studiile au aratat ca suplimentele cu ulei de peste reduc nivelul trigliceridelor cu 20% pana la 50%. Ideal e ca pestele, in special somonul, tilapia si codul, sa fie consumat de cel putin doua ori pe saptamana. Si uleiul de masline, care contine acizi grasi mononesaturati, are efecte pozitive.

Alimente nutritive – Vitamina B12

Femeile din dieta carora lipsesc anumite vitamine, printre care si B12, prezinta un risc ridicat de anemie. Femeile cu anemie obisnuiesc sa consume mai putine proteine si o cantitate scazuta de vitamina B9, fier, vitamina C si vitamina B12.

Expertii spun ca deficienta de vitamina B12 da persoanelor de sex feminin o stare de oboseala, probleme cu memoria si chiar depresie.

Desi unii cercetatori spun ca vitamina B12 reprezinta o modalitate de tratament pentru pierderile de memorie si pentru imbunatatirea starii generale a organismului, nu exista inca suficiente dovezi care sa ateste asta.

Cantitatea zilnica de vitamina B12 care se recomanda adultilor este de 2,4 micrograme, putand fi procurata din peste, carne, oua, lapte si cereale.

Alimente nutritive – Acidul folic (vitamina B9)

Acidul folic protejeaza inima, contribuind la crearea de noi tesuturi si globule rosii. Simptomele deficientei de acid folic includ anemia, o stare de slabiciune generala, dureri de cap si niveluri ridicate ale homocisteinei din sange, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru bolile de inima.

Femeile care consuma o cantitate mare de acid folic prezinta un risc scazut de aparitie a hipertensiunii arteriale. Specialistii recomanda consumul unei cantitati de 400 micrograme de acid folic in fiecare zi. Acidul folic se gaseste in legmele verzi, fructele citrice, dovlecei, alune si ulei de masline.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Elemente nutritive esentiale pentru femei

Lasă un răspuns