Dureri de spate0 Comments

Publicat in:
Etichete: dureri de spate, dureri de spate coloana, dureri in spate, dureri lombare, dureri spate, tratament dureri de spate

Dureri de spate – Tratamentul durerilor de spate se împarte în două categorii mari:
■    Tratament conservator;
■    Tratament chirurgical. Tratamentul conservator este, în principal, neinvaziv şi poate include medicaţie şi fizioterapie. Tratamentul chirurgical este mai radical şi se recomandă într-un număr mic de cazuri.
INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ
Cea mai frecventă operaţie este microdiscectomia, în care se îndepărtează o porţiune din discul intervertebral, cea care provoacă durerea. Se mai poate face o discectomie, în care este îndepărtat întreg discul. Spaţiul rămas liber se umple, în timp, cu ţesut cicatriceal.
In cazul persoanelor ce suferă de stenoză vertebrală, se practică, de obicei, o laminectomie. Această intervenţie implică îndepărtarea arcului posterior al unei vertebre, adică a procesului spinos şi a celor două lame adiacente şi a eventualelor osteofite (proeminenţe osoase ce se formează la nivelul vertebrelor). Ca efect, nervii spinali au mai mult spaţiu şi inflamaţia ş iritaţia lor dispare. Ţesutul cicatriceal înlocuieşte ţesutul osos îndepărtat şi asigură protecţia nervilor.
In cazurile în care apare instabilitate segmentară, ar putea fi necesară folosirea uneii metode de fuziune vertebrală. Instabilitatea segmentară apare atunci când gradul de mobilitate din două sau mai multe artere este prea mare, ceea ce duce la întinderi şi suprasolicitări ale articulaţiilor, cu prinderea nervilor. Afecţiunea poate fi tratată prin fuziunea vertebrelor, realizată fin prin inserţia unei grefe osoase între acestea, fie prin introducerea unor materiale metalice de sinteză care să asigure stabilitatea articulaţiilor intervertebrale, scopul intervenţiei fiind acela de a preveni mişcările interarticulare excesive.

Tratamentul Conservator

Relativ puţini dintre pacienţii cu dureri lombare au nevoie de o intervenţie chirurgicală, majoritatea problemelor răspunzând bine la tratamentul conservator. Acesta include:
Medicaţie, Fizioterapie, Terapii alternative.
Medicamentele nu vor vindeca afecţiunea ce provoacă durerea lombară, dar pot ajuta la controlul ei, prin calmarea durerilor sau relaxarea musculaturii contractate. Este important pentru persoana afectată să se menţină activă şi, dacă este posibil, să îşi continue activitatea. Studiile recente au arătat că repausul la pat agravează, în fapt, problemele, pe termen lung.

In cazul in care aceasta durere de spate este cronică, dar intervenţia chirurgicală nu este indicată, se poate opta pentru injectarea locală de corticosteroizi. Corticoste-roizii sunt injectaţi în canalul medular, pentru a reduce inflamaţia în ţesuturile din jur, inclusiv la nivelul nervilor. Tratamentul cu corticosteroizi are un procent de succes de 40-50 la sută.

Fizioterapia – O serie de tehnici de fizioterapie pot fi folosite pentru a reduce durerea şi a ajuta muşchii şi articulaţiile să lucreze mai eficient. Aceste durereri de spate poate fi reduse folosind electroterapia, ultrasunetele, tracţiunile şi tehnicile de mobilizare. Pacientul va fi sfătuit şi cum să prevină recurenţele bolii.
Exerciţiile fizice sunt o parte integrantă a programului de fizioterapie. Acestea pot ameliora durerea şi pot ajuta la relaxarea musculaturii. Pe măsură ce spatele devine tot mai puţin dureros, exerciţiile pot fi adaptate să pună accentul pe îmbunătăţirea mobilităţii, forţei, coordonării şi îmbunătăţirii condiţiei fizice generale. Multe dintre studii au arătat că persoanele care practică regulat exerciţii fizice sunt mai puţin expuse riscului de a avea probleme cu spatele, iar exerciţiile fizice în sine ajută la eliminarea în corp a unor factori naturali de calmare a durerilor, numiţi endorfine.
Alte variante – O parte dintre pacienţi apelează, cu rezultate bune la chiropractică şi osteopatie, ambele specialităţi folosesc tehnici specifice pentru a trata o gamă largă de tulburări, inclusiv afecţiunile musculo-scheletice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dureri de spate

Lasă un răspuns