RujeolaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: pojarul, poze rujeola, rubeola, rujeola, rujeola la adulti, rujeola la bebelusi, rujeola la copii, rujeola poze, rujeola simptome

Pojarul – Rujeola este o boală virală intens contagioasă, ce tinde să apară sub formă de epidemii. Incidenţa bolii a scăzut foarte mult în ţările în care există programe de vaccinare, dar boala continuă să ducă la multe decese în ţările în curs de dezvoltare, printre copiii cu vârste cuprinse între unu şi cinci ani.

Rujeola – VIRUSUL CAUZATOR AL BOLII

Pentru a putea supravieţui, virusul rujeolic a devenit un agent intens infecţios. El nu are altă gazdă decât omul, nu poate supravieţui o perioadă lungă de timp în afara gazdei şi nu poate infecta persoanele care au fost imunizate prin vaccinare sau care au căpătat imunitate în cursul unui episod anterior de pojar.

In ciuda acestor aspecte virusul continuă să se dezvolte, datorită capacităţii de a se răspândi foarte repede (infectează 90 la sută din persoanele care vin în contact cu el) şi se răspândeşte la distanţă prin picăturile de salivă împrăştiate în aer de exemplu un strănut în avion este suficient pentru a infecta toate persoanele de la bord.

Simptomatologie

Simptomele rujeolei apar, de obicei, la 8-14 zile după infecţia iniţială. Există două faze distincte:

Stadiul infecţios cataral, preeruptiv;

STADIUL CATARAL
Acesta durează 1-2 zile şi se caracterizează prin tuse, rinoree, conjunctivită şi febră ridicată. Pe mucoasele din cavitatea bucală se dezvoltă mici puncte roşii, cu o zonă centrală de culoare albă.

Stadiul neinfecţios, eruptiv (apare exantemul).

STADIUL EXANTEMATOS
Erupţia apare la 3-5 zile de la debutul simptomatologiei, începând din zona capului şi gâtului, apoi răs-pândindu-se pe tot corpul.

Erupţia este iniţial de culoare roşie şi plată, sub formă de puncte discrete. După aproximativ o săptămână, aceste puncte se unesc, formând zone mai mari, a căror culoare se transformă, devenind maronie, înainte de a dispărea complet.

Febra dispare la scurt timp după apariţia erupţiei şi în 4-5 zile, starea generală se ameliorează şi bolnavulîşi revine.

Rujeola – COMPLICATII FRECVENTE

Complicaţiile rujeolei – complicatiile obişnuite ale pojarului cuprind:

Otita medie acută – o infecţie bacteriană ce afectează urechea medie. Ea apare în cinci la sută din cazurile de rujeolă;
– Pneumonia bacteriană – o infla-maţie a alveolelor pulmonare. Ea se produce în patru la sută din cazuri;
Conjunctivita;
Bronşita;
Gastroenterita;
– Crupul – o inflamaţie a căilor respiratorii principale. Riscul maxim îl au copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi trei ani.

Rujeola – COMPLICAŢII RARE

Următoarele complicaţii sunt rare, dar au potenţial letal:

– Miocardita – o inflamaţie a muşchiului inimii (miocardul!;
– Encefalita virală – o inflamaţie a creierului. Această afectare duce la somnolenţă, cefalee intensă, vărsături, probleme în vorbire şi pierderea auzului.

Incidenta

Rujeola este o afecţiune potenţial foarte gravă, ce afectează încă mulţi copii din ţările în curs de dezvoltare. Se estimează că anual boala produce în jur de un milion de decese.

Până în anii 1980, rujeola era responsabilă de aproximativ 20 de decese în fiecare an în Marea Britanie. în prezent în Marea Britanie nu au mai apărut epidemii de rujeolă datorită unui program de imunizare prin vaccinare larg aplicat, ce foloseşte vaccinarea triplă MMR.

Citeste detalii despre tratament rujeola.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Rujeola

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns