Informatii inedite despre odihna si calitatea somnului0 Comments

Publicat in:
Etichete: calitate, cortex, date, hormoni, pacienti, sindrom, soldati, somn, teste

Oamenii au mare nevoie de somn, deoarece altfel nu ar putea sa functioneze la parametrii optimi. Trebuie spus ca memoria si vigilenta depind de calitatea somnului de care avem parte, la fel si capacitatea de concentrare si invatare. Somnul ne este absolut necesar, chiar daca, aparent, nu reprezinta decat o pierdere de timp.

Se cunoaste faptul ca oamenii isi petrec aproape o treime din viata dormind, insa in lipsa somnului viata ni s-ar scurta considerabil. Cercetatorii au acordat o atentie deosebita in ultimii ani studiilor ce vizeaza somnul. Iata cateva dintre cele mai interesante descoperiri…

Somnul si calitatea somnului

Somnul si calitatea somnului

Un om moare mai repede din lipsa de somn decat de foame

Expertii sustin ca un om si-ar pierde viata mai repede din cauza lipsei de somn decat de foame. De pilda, trebuie sa stiti ca un om normal rezista maxim 10 zile fara somn si aproximativ 2 saptamani fara sa manance. Care2.com scrie ca recordul in ceea ce priveste cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute.

Persoana care a rezistat atata timp fara somn a avut halucinatii, paranoia, vedere incetosata, a vorbit fara noima si a suferit pierderi de memorie. Daca vi se va naste un bebelus in familia voastra, atunci aceasta va insemna aproximativ 400-750 de ore de somn pierdute in primul an.

In clipa cand oamenii dorm, creierul lor se reenergizeaza, iar celulele se regenereaza!

Savantii din Olanda, de la Universitatea din Rotterdam spun ca pacientii care sufereau de insomnie cronica aveau mai putina materie cenusie in cortexul orbitofrontal stang decat cei care dormeau bine. Expertii ne anunta ca de obicei, aceasta afectiune este caracteristica oamenilor care sufera de depresie sau de sindrom posttraumatic.

In clipa cand oamenii dorm, creierul lor se reenergizeaza, celulele se regenereaza, iar corpul nostru incepe sa produca hormoni importanti.

Resetarea creierului in privinta ceasului biologic

O cercetare care a fost realizata in SUA in urma cu 17 ani, in 1998, al carei rezultat inca nu a primit o explicatie plauzibila, a aratat ca daca utilizam o lumina puternica pozitionata in partea din spate a genunchiului vom putea sa resetam creierul in ceea ce priveste ceasul biologic.

Circa 12 din 100 de oameni de pe Terra viseaza alb-negru, dar inainte de aparitia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%.

Lipsa somnului ingrasa

Lipsa somnului poate determina o crestere in greutate de circa 900 grame pe saptamana deoarece ni se deregleaza echilibrul hormonal si vom simti mai des nevoia de a manca. Chiar inainte de aparitia ceasurilor desteptatoare existau oameni special angajati pentru a da trezirea. Acestia aveau niste bete cu care bateau in geam.

Stranutul in somn

Este aproape imposibil sa stranutam atunci cand dormim si este imposibil de spus daca un om este intr-adevar treaz, fara o examinare medicala atenta. Oamenii pot atipi avand ochii deschisi, fara macar sa fie constienti de acest lucru.

Doar 10% din vise sunt retinute

Un om retine numai o zecime din visele sale din timpul noptii, insa deseori se intampla sa nu mai putem povesti ceea ce am visat. La fiecare 5 minute dupa ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar dupa 10 minute, il uitam in proportie de 90%.

Somnul REM

Potrivit unor studii recente, realizate la Universitatea din Shanghai, China, somnul REM, in care avem vise, apare la circa 90 de minute dupa adormire, insumand circa 2 ore pe noapte. Nu se poate spune cu certitudine daca si alte specii viseaza, ceea ce se cunoaste insa este ca unele animale au cicluri de somn similare celor ale oamenilor.

De pilda, elefantii au obiceiul de a adormi in picioare in timpul somnului non-REM, dar se intind in faza de somn REM. Unii specialisti apreciaza ca visele ne ajuta sa fixam anumite amintiri in memoria pe termen lung. Altii, totusi, considera ca visele ne ajuta sa eliminam unele amintiri care suprapun, care altfel ne-ar bloca activitatea creierului.

Pe de alta parte, somnul de tip REM poate avea un rol decisiv in dezvoltarea creierului. In acest sens, somnul copiilor prematuri e reprezentat in proportie de 75 la suta de faza REM. Asta inseamna cu zece procente mai mult decat in cazul copiilor nascuti la termen.

Totusi, un pui abia nascut de sobolan, caine sau pisica are doar somn REM, iar un porcusor de guineea nou-nascut nu are aproape deloc somn REM. Savantii britanici din cadrul Ministerului Apararii au reusit sa reseteze ceasul intern al soldatilor, asa incat acestia sa poate merge fara somn timp de pana la 36 de ore.

Expertii englezi au incorporat niste fibre optice subtiri in niste ochelari speciali pentru a proiecta un inel de lumina alba stralucitoare similar cu un rasarit de soare pe marginea retinei soldatilor, pentru a-i face sa creada ca tocmai s-au trezit. Acest sistem a fost utilizat pe pilotii din timpul bombardamentelor din Kosovo.

Expertii ne mai anunta ca oboseala indusa de somnul deficitar cauzeaza 1 din 6 accidente rutiere mortale. In plus, expunerea la zgomot in timpul noptii poate suprima functia sistemului imunitar, chiar daca persoana care doarme nu se trezeste.

Zgomotele nefamiliare in somn

Care2.com arata ca zgomotele nefamiliare si cele din timpul primelor si ultimelor doua ore de somn au cel mai mare efect perturbator asupra ciclului de somn.

„Alarma naturala“, care permite unor oameni sa se trezeasca atunci cand isi doresc, reprezinta o anticipare a stresului determinat de trezire!

Mai trebuie sa stiti ca asa-numita „alarma naturala“ care permite unor oameni sa se trezeasca atunci cand isi doresc, inaintea ceasului desteptator, reprezinta rezultatul unei explozii de adrenocorticotropina, un hormon al stresului.

Savantii sunt de parere ca acest aspect poate reflecta o anticipare inconstienta a stresului determinat de trezire.

Lipsa somnului si alcoolul

Testele arata ca dupa 5 nopti de somn insuficient, efectul alcoolului asupra organismului va fi de doua ori mai mare. Circa 3 pahare cu vin vor fi resimtite ca si cum ai fi baut sase astfel de bauturi in conditii normale de odihna.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Informatii inedite despre odihna si calitatea somnului

Lasă un răspuns