De ce sunt importante lacrimile pentru corpul tau?0 Comments

Publicat in:
Etichete: beneficii, cauze, hipertensiune arteriala, lacrimi, plans, studii

Desi in multe culturi, plansul este blamat si nu este incurajat, iata ca expertii sustin ca in acest mod o persoana se poate descatusa de anumite sentimente negative. Psihologii spun ca o portie buna de plans poate ajuta anumite persoane sa depaseasca o stare depresiva.

Importanta lacrimilor

Importanta lacrimilor

Lacrimile – agenti antibacterieni

Studiile efectuate in SUA, la Universitatea din Ohio arata faptul ca lacrimile reprezinta niste adevarati agenti antibacterieni si antivirali extrem de eficienti. Totusi, lacrimile curata globul ocular si fac in asa fel incat anumiti germenii prezenti pe tot ce atingem sa nu poata ajunge in organism. De pilda, atunci cand ducem mainile murdare la nas si la ochii inrositi de plans, microbii au mai putine sanse de a cuceri teritorii care nu le apartin.

Expertii sustin ca lacrimile contin lizozima, fiind vorba despre o proteina cu efect antibacterian puternic, care ucide in cateva minute 95% din bacteriile intalnite in cale.

Biochimistii americani au descoperit ca lacrimile pe care ti le storc traumele sufletesti au in compozitia lor mai multi compusi toxici decat cele pe care le versi in conditiile unor stimuli iritanti, cum ar fi atunci cand toci ceapa. Concluzia specialistilor este aceea ca stresul emotional te poate ajuta la detoxifiere prin intermediul lacrimilor.

Plansul te poate inveseli

De asemenea, s-a mai constatat ca plansul te poate inveseli desi pare paradoxal. Imediat dupa o portie de plans, anxietatea si nervozitatea isi pierd brusc din vigoare, iar acest fenomen are o explicatie biochimica. Specialistii citati de BBC arata ca nivelul de mangan, un mineral responsabil pentru anumite indispozitii, scade. Ca urmare a acestui fapt, imediat ce ne stergem lacrimile, se poate instala chiar o scurta stare euforica.

Lacrimile – terapie impotriva stresului

Lacrimile pot sa reprezinte o adevarata terapie impotriva stresului. De pilda, mecanismul de eliminare prin intermediul lacrimilor a substantelor daunatoare organismului e foarte asemanator celui al transpiratiei.

Prin plans se elimina anumite substante chimice din corp

In momentul cand plangem se produce o descarcare emotiva si asa eliminam anumite chimicale produse in organism din cauza stresului. Potrivit specialistilor, daca ne vom abtine de la plans, efectul este invers, iar nivelul acestor toxine creste, disconfortul emotional ia proportii. In acest fel, se pot produce probleme de hipertensiune arteriala, probleme cu inima si ulcer.

Un alt sondaj realizat in Irlanda arata faptul ca femeile plang, in medie, de 5,3 ori pe luna, in timp ce barbatii plang de 1,4 ori. Alt studiu afirma ca femeile ar plange de doua pana la cinci ori lunar, in timp ce barbatii doar o data. In cazul femeilor, in 65% dintre cazuri acestea plang cu suspine, fapt care este intalnit in doar 6% dintre situatiile in care plang barbatii.

Expertii spun ca diferenta dintre cele doua sexe, din acest punct de vedere, ar putea sa fie determinata de cultura si de tarile in care traiesc. In cultura occidentala, mai libera si care garanteaza libertatea si tratamentul egal al femeilor, acestea plang mai mult decat cele crescute in culturi traditionale.

„Diferentele intre felul in care plang barbatii din diferite culturi nu sunt insa substantiale”, spune Lauren Bylsma, expert la Universitatea din Belfast, Irlanda.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce sunt importante lacrimile pentru corpul tau?

Lasă un răspuns