Dieta macrobiotica si beneficiile sale pentru corp0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, beneficii, calciu, chimic, dieta macrobiotica, nutritive, viata

Pentru a fi sanatos este bine sa urmezi o dieta echilibrata si sa ai parte de un stil de viata cat mai sportiv. Una dintre dietele cele mai cautate de multe persoane este dieta macrobiotica, care se potriveste celor care vor sa manance cat mai natural si organic.

Dieta macrobiotica este originara din Japonia si combina invataturile budismului Zen cu o dieta vegetariana. Care2.com scrie ca in cadrul acestei diete, pe langa lista de alimente permise, este recomandat un mod de viata cat mai departe de alimente procesate sau modificate chimic.

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica

Cuvantul „macrobiotic” provine din limba greaca si inseamna „viata minunata”. O dieta macrobiotica, ce contine alimente nutritive si sanatoase, poate proteja impotriva cancerului si a altor boli cronice.

Dieta macrobiotica – contraindicatii

Aceasta dieta este apreciata drept prea restrictiva si se presupune ca priveaza corpul de anumiti nutrienti: proteinele, vitamina B12, fier, magneziu si calciu. Expertii sunt de parere ca un corp lipsit de energie este acel organism care are parte de un consum insuficient de proteine.

Aceasta dieta macrobiotica nu trebuie sa fie vizata de femeile insarcinate sau de cele care alapteaza. Trebuie spus ca unele diete macrobiotice foarte stricte presupuneau exclusiv consumul de cereale si pot sa aiba drept rezultat malnutritia si chiar decesul celor care le urmeaza pe termen lung.

Care2.com scrie ca aceasta dieta macrobiotica stricta care nu include niciun produs alimentar de origine animala poate cauza probleme nutritive, in cazul in care nu va fi bine stabilita si nu va tine cont de nevoile corpului.

Pe de alta parte, pericolul poate fi accentuat pentru persoanele care sufera de cancer, care ar putea sa se confrunte cu pierderea nedorita in greutate si cu privarea de nutrienti si calorii.

Dieta macrobiotica – Alimente recomandate

Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica ar fi bine sa manance alimente naturale cultivate pe plan local, care vor fi preparate si consumate in mod traditional: prin fierbere, coacere sau preparate la abur. In cadrul acestei cure se pot include cereale integrale, legume, seminte, soia, peste si fructe.

In aceasta dieta, planul dietetic este in esenta unul vegetarian, care permite sa se manance peste sau carne doar ocazional. Expertii spun ca va trebui sa mestecati incet alimentele, iar cele procesate nu sunt deloc recomandate.

In cadrul acestei cure, cerealele integrale ar trebuie sa reprezinte intre 50-60% din totalul fiecarei mese

In plus, se vor exclude din alimentatie carnea si lactatele grase, zaharurile, cafeaua, ceaiurile, bauturile cofeinizate, alcoolul, faina rafinata, condimentele foarte iuti, produsele chimice si conservantii, carnea de pasare sau cartofii.

Puteti manca anumite fructe si legume, cum ar fi rosiile, vinetele, ardeii, insa numai in cantitati limitate. Trebuie spus ca specialistii care promoveaza aceasta dieta sustin ca alimentele excluse se considera a fi hiperstimulante sau prea concentrate.

Expertii mai spun ca sfatul unui dietetician care sa ofere recomandari pentru atingerea unui echilibru este foarte indicat in aceasta directie. Printre alimentele pe care ar trebui sa le contina aceasta dieta se afla cerealele integrale, mai ales orezul brun – 50-60%, legume – 25-30%, fasole – 5-10%, peste, nuci, seminte, fructe, supa miso – 5-20%.

In cadrul acestei cure, cerealele integrale ar trebuie sa reprezinte intre 50-60% din totalul fiecarei mese. Cerealele ar putea include orezul brun, grau, mei, secara, porumb, hrisca si alte cereale integrale.

Fasolea si tofu vor alcatui 10% din cantitatea produselor alimentare consumate zilnic!

De asemenea, fulgii de ovaz, pastele, painea, produsele de patiserie si alte tipuri de fainoase se pot manca numai cu anumite ocazii. Va trebui sa consumati 2 castroane de supa pe zi, iar legumele vor insuma 25-30% din aportul alimentar de zi cu zi. Pana la circa 30% din legume pot fi crude.

In caz contrar, legumele vor fi fierte, gatite la abur sau coapte. In plus, fasolea si tofu vor alcatui 10% din cantitatea produselor alimentare consumate zilnic. Pe de alta parte, se pot consuma produse de origine animala, dar in cantitati mici, peste sau fructe de mare.

Carnea de porc, vita, pasare, ouale si lactatele vor fi evitate, iar pestele sau fructele de mare pot fi condimentate cu wasabi, hrean sau mustar, pentru a ajuta la detoxifierea organismului. Mai mult, fructele tropicale, cum ar fi mango, ananasul si papaya ar trebui sa fie evitate. Care2.com scrie ca deserturile se vor lua cu moderatie si sunt recomandate mai ales persoanelor care au o stare buna de sanatate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dieta macrobiotica si beneficiile sale pentru corp

Lasă un răspuns