Memoria persoanelor depresive0 Comments

Publicat in:
Etichete: depresie, depresivi, expresii faciale, imagini, marea britanie, memorie, persoane, studiu, teste

Multe persoane care nu au parte de prea multa buna dispozitie au mari probleme din cauza ca sufera de stari depresive, iar acestea au fost deseori asociate cu rezultate mai slabe in activitatile pe care le deruleaza in fiecare zi.

Totusi, savantii au descoperit ca persoanele depresive au un avantaj: sunt mai bune in ceea ce priveste recunoasterea faciala. Oamenii de stiinta din cadrul Ruskin University din Marea Britanie sustin ca aceasta descoperire va fi capabila sa ofere un bun suport pentru imbunatatirea tratamentelor pentru depresie.

Memoria persoanelor depresive

Memoria persoanelor depresive

Expertii si-au exprimat uimirea asupra faptului ca de obice o stare de indispozitie este asociata cu dificultati de gandire si concentrare.

Cercetarea a fost publicata in jurnalul Consciousness and Cognition, iar in cadrul acesteia voluntarii au fost impartiti in trei grupuri. Acestia au fost pusi sa asculte melodii care sa le induca o dispozitie proasta, vesela sau neutra si au fost rugati sa-si aminteasca o intamplare trista, fericita sau sa se gandeasca la drumul spre casa.

In plus, voluntarilor le-a fost aratat un set de 32 de imagini cu expresii faciale neutre. Cei 88 de subiecti studenti au fost solicitati sa raspunda la un chestionar scurt, iar apoi le-au fost aratate 64 de imagini, dintre care li s-a cerut sa le identifice pe cele initiale.

Potrivit BBC, voluntarii indispusi au avut cel mai mare procent de raspunsuri corecte, in timp ce grupul cu dispozitie buna a avut cele mai slabe rezultate.

O alta proba – experiment a vizat 60 de voluntari si tot respondentii din grupul cu stare sufleteasca rea au avut cele mai bune rezultate, in timp ce studentii din celelalte doua grupuri au fost la egalitate.

De asemenea, in cazul celui de-al treilea experiment, voluntarilor li s-a cerut sa-si aminteasca fetele privite initial, cele trei grupuri avand acelasi procent de raspunsuri bune.

Expertii din Marea Britanie au afirmat ca alte cercetari au indicat faptul ca persoanele triste isi concentreaza atentia pe zone diferite ale fetei, spre deosebire de persoanele binedispuse.

Depresivii prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi un atac de cord fata de persoanele care nu sufera de depresie

Specialistii din Marea Britanie au anuntat ca aceasta ar putea fi cauza rezultatelor mai bune pentru primul grup, dar nu se stie sigur, inca. Cercetatorii sustin ca prin intermediul studiului lor se doreste, in primul rand, intelegerea depresiei, pentru o mai buna prevenire si tratare a acesteia.

Pe de alta parte, un alt studiu realizat in SUA a aratat faptul ca depresivii prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi un atac de cord, comparativ cu persoanele care nu sufera de depresie.

Expertii de la Universitatea McGill din Marea Britanie sustin ca exista doua teorii concurente cu privire la asocierea dintre depresie si bolile cardiovasculare. Pe de o parte, depresivii pot avea o stare de sanatate mai precara, care poate cauza probleme de inima, iar pe de alta parte, stresul poate fi un factor determinant pentru aparitia unor astfel de afectiuni.

Mesajul principal al acestui studiu este faptul ca personalul medical nu ar trebui sa abordeze doar tulburarile mentale, ci si potentialele boli cardiovasculare ale pacientilor care sufera de depresie majora.

Ambele probleme de sanatate ar trebui tratate pentru a minimiza riscul unor consecinte grave, anunta oamenii de stiinta. Cercetarea a fost publicata in anul 2013 in revista Psychophysiology.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Memoria persoanelor depresive

Lasă un răspuns