Paianjenii care au capacitatea de a preveni malaria0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala, kenya, malarie, marea britanie, oameni, paianjeni, specialisti, teste

Anumite afectiuni care fac mari probleme in diferite zone al Pamantului ar putea fi prevenite in moduri inedite. De exemplu, expertii spun ca persoanele care locuiesc in zonele afectate de malarie ar putea combate boala cu ajutorul paianjenilor din specia „Evarcha culicivora„.

Conform datelor unei cercetari citate de BBC, realizata de cercetatorii britanici si kenieni, acesti paianjeni, care pot sa vaneze tantari purtatori ai virusului malariei, sunt atrasi de mirosul sosetelor transpirate.

Paianjeni - malarie

Paianjeni - malarie

Savantii din Marea Britanie sustin ca in cadrul testelor au observat ca ciorapii purtati de oameni demonstreaza ca paianjenii, asemenea tantarilor pe care ii vaneaza, sunt atrasi de mirosul pe care il degaja sudoarea umana.

Expertii din Marea Britanie sunt de parere ca pentru a-si detecta mai usor prada, paianjenii mentionati, ce se deplaseaza in salturi, par sa-si fi dezvoltat capacitatea de a „localiza” foarte rapid mirosul picioarelor transpirate ale oamenilor. Specialistii din cadrul Centrului International de Ecologie si Fiziologie a Insectelor din Kenya au realizat un studiu asupra paianjenilor din specia mentionata.

Ce sustin specialistii?

Expertii au tinut cont de faptul ca sunt singurele animale de prada ce vaneaza tantari care se hranesc cu sange uman. Potrivit sursei citate, specialistii presupuneau, chiar inainte de efectuarea cercetarii, ca sudoarea umana reprezinta un punct de atractie pentru anumite specii de paianjeni.

Indivizii speciilor respective traiesc printre firele de iarba inalta din apropierea caselor sau ale altor cladiri in care se gasesc fiinte umane. Ca sa poata verifica aceasta ipoteza, savantii au folosit un aparat pentru masurarea intensitatii diferitelor arome, numit olfactometru.

Expertii din Marea Britanie si Kenya au introdus „paianjenii – esantioane” intr-un recipient de sticla in care era pompat aer ce provenea fie dintr-o cutie in care se afla un ciorap curat, fie dintr-o cutie in care afla un ciorap purtat, care emana un miros specific.

Testele au indicat faptul ca paianjenii sunt foarte atrasi de sudoarea umana, iar arahnidele si-au dezvoltat si diferite variante de comportament fata de fluidele din corpul uman. In momentul cand simt miros de sange, paianjenii declanseaza atacuri, omorand zeci de 20 de tantari, nu neaparat pentru a-si astampara foamea.

Specialistii britanici sustin ca inca mai este necesar sa efectueze cercetari suplimentare pentru a stabili de ce paianjenii sunt mai activi atunci cand simt mirosul sangelui.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Paianjenii care au capacitatea de a preveni malaria

Lasă un răspuns