Afectiuni incompatibile cu obtinerea permisului de conducere0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiuni, auto, boli, bolnavi, carnet de conducere, diabet, lege, neurologic, vedere

Legea este destul de dura cu persoanele care sufera de anumite boli si conduc masini pe strazile din tara noastra. Desi prevederile legii sunt in clare in acest sens, in Romania circula sute de persoane care nu sunt apte pentru sofat, avand dizabilitati fizice sau psihice.

Printre afectiunile care te pot lasa fara carnetul de conducere se afla cele de vedere, handicapul locomotor sau diabetul.

Afectiuni - permis de conducere

Afectiuni - permis de conducere

Problemele de vedere

In cazul unor probleme de vedere, Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1162/2010 este un act normativ care reglementeaza ce afectiuni sunt incompatibile cu calitatea de sofer. Legea spune ca permisele de conducere nu pot fi obtinuite sau reinnoite de catre persoanele care au probleme cu acuitatea vizuala sau campul vizual si nici de cele care au o capacitate vizuala scazuta in conditii de luminozitate redusa.

Nu pot sa conduca o masina nici cei care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie, o tulburare a vederii care consta in perceperea dubla a imaginii unui obiect.

Handicapul locomotor

In cazul in care suferiti de un handicap locomotor, trebuie sa stiti ca permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite pentru candidatii ori conducatorii auto care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor care fac periculoasa conducerea unui autovehicul.

In anumite conditii si persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul sa conduca un autoturism. Este nevoie de avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate, acordat in urma evaluarii medicale a afectiunii sau anomaliei respective si, in cazul in care este necesar, a efectuarii unui test practic.

Avizul acordat trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara la autovehicul si daca respectivul conducator auto trebuie sa poarte un dispozitiv ortopedic.

Afectiuni cardiovasculare

Legea mai spune ca orice afectiune care poate expune un sofer la deteriorarea brusca a functionarii sistemului cardiovascular si care poate provoca alterarea rapida a functiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranta rutiera si este incompatibila cu calitatea de conducator de autovehicule. Permisul de categoria B nu poate fi obtinut sau reinnoit de catre persoanele care prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac ori angina pectorala.

Afectiuni neurologice

Persoanele care au probleme din cauza tensiunii arteriale anormala pot sa nu aiba dreptul de a conduce, obtinerea permisului fiind conditionata in cazul lor de rezultatele altor examinari medicale, de eventuale complicatii aferente si de pericolul potential al acestora pentru siguranta rutiera.

Diabet cu hipoglicemie acuta

In cazul in care suferiti de diabet zaharat, trebuie spus ca nu se emit si nu se reinnoiesc permise de conducere pentru cei care au o astfel de boala cu episoade repetate de hipoglicemie acuta. Cu toate acestea, permisele auto pot fi eliberate sau reinnoite de persoanele care sufera de diabet zaharat, insa, doar daca acestia urmeaza un tratament medicamentos. Potrivit legii, eliberarea permiselor se face numai pe baza unui aviz medical autorizat si pe baza unor controale medicale periodice.

In cazul unor afectiuni neurologice, legea spune ca permisele auto nu sunt eliberate sau reinnoite nici candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta astfel de boli, precum ar fi epilepsia.

Alte afectiuni

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite in cazurile candidatilor ori conducatorilor auto care prezinta urmatoarele afectiuni: tulburari mintale grave, congenitale sau dobandite ca urmare a unor afectiuni, traume ori interventii neurochirurgicale, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorite varstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecata.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Afectiuni incompatibile cu obtinerea permisului de conducere

Lasă un răspuns