Cate bacterii are un aliment scapat pe jos?0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, bacterii, femei, marea britanie, paine, regula, secunde, teste

Tuturor ni se intampla ca la un moment dat sa scapam pe jos un aliment, un covrig, un fruct sau o prajitura. Este oare acesta inca bun pentru a fi mancat sau nu? Specialistii ne recomanda sa gandim cat mai repede, daca vrem sa il consumam sau nu. Acestia recomanda sa nu depasim limita maxima admisibila de timp, respectiv cea de 5 secunde.

Aliment scapat pe jos

Aliment scapat pe jos

Expertii spun ca acesta este un termen suficient, care, daca este incalcat, te poate aduce in pragul contractarii tuturor agentilor patogeni din aria de raspandire a alimentului care a fost aruncat din greseala pe jos.

O echipa de savanti britanici a efectuat asa-numitul test pentru „regula de 5 secunde„, iar constatarea lor a fost ca aceasta regula trebuie aplicata tuturor alimentelor scapate pe jos.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Aston din Marea Britanie sustin ca in cazul in care respectam aceasta regula, putem consuma alimentele scapate pe jos fara sa ne riscam nicidecum sanatatea, potrivit datelor publicate de dailymail.co.uk.

Participante la demonstratie au fost bucatile de paine prajita, pastele, biscuitii si chiar dulciurile lipicioase. Aruncate pe podea intre 3 si 30 de secunde, acestea au evidentiat faptul ca timpul este important ca ele sa retina bacteriile, dar si ca tipul pardoselii conteaza, fiind un factor decisiv.

Pericolul de infestare cu bacterii creste dupa 5 secunde!

Savantii spun ca toate alimentele mentionate mai sus au reactionat la fel de bine pe suprafetele carpetate. S-a observat ca cele mai nocive tipuri de suprafete au fost cele laminate sau cele acoperite cu gresie, cu nivel crescut al transferului bacteriilor pe alimente.

Ceea ce este uimitor este faptul ca si alimentele cu grad de umiditate mai mare, cum ar fi pastele sau dulciurile, au confirmat „regula de 5 secunde”, acesta fiind considerat un termen de timp optim pentru a nu fi atacate de bacterii.

Pericolul de infestare creste odata cu marirea timpului cat stau in mediul perturbat de agentii patogeni.

Conform nutritionistilor, cele mai scazute riscuri privind contaminarea, indiferent de podea, o are painea prajita uscata. Sigur, acesta nu reprezinta un avertisment de a consuma numai asa ceva! De asemenea, monitorizarea expertilor englezi a luat in calcul bacterii comune, Escherichia coli (E. coli) si Staphylococcus aureus – S. aureus.

Investigatiile cercetatorilor din Marea Britanie au dezvaluit si ca 87% din persoanele intervievate ar manca alimente scapate pe jos si chiar au facut deja acest lucru in trecut. Dintre acestea, mai curajoase sunt femeile, in proportie de 55%. Specialistii sustin ca circa 81% din ele actioneaza in termenul cu risc minim de 5 secunde.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cate bacterii are un aliment scapat pe jos?

Lasă un răspuns