Esti vegetarian(a)? Iata de ce trebuie sa tii cont0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente, colesterol, corp, fructe, grasimi, legume, nutritie, regim vegetarian, vegetarian, zinc

Daca te decizi sa treci la regimul alimentar vegetarian, este extrem de important sa stii foarte bine cate mai multe infomatii despre substantele nutritive de care are nevoie corpul tau pentru o intretinere cat mai buna.

Nutritionistii sunt de parere ca o parte esentiala a oricarui regim alimentar o reprezinta proteinele. Se stie ca reprezentantele sexului frumos au nevoie de 50 de grame pe zi, iar barbatii de 60 de grame, conform datelor publicate de fitnea.com.

Vegetarian

Vegetarian

Proteinele pot fi consumate sub forma de fasole, linte, legume si mazare sau din oua, lapte crud, branza si iaurt. Este bine sa evitati alimentele care pretind ca sunt foarte bogate in proteine, dar care sunt procesate si contin substante artificiale.

Expertii ne spun ca acidul fitic ramas in produsele din soia inhiba absorbtia zincului si a fierului in corpul uman, iar proteinele din soia incurajeaza marirea unor organe precum tiroida sau pancreasul. De altfel, la fel se intampla si cu depunerea acizilor grasi in ficat.

Nutritionistii mai sustin ca un sange sanatos necesita cantitati adecvate de fier, iar o dieta vegetariana corecta acopera nevoia organismului pentru necesitatea unei functionari corecte.

De pilda, consumul mediu zilnic pentru femei intre 20 si 50 de ani este de 19 mg, iar peste 50 de ani este de 9 mg. Pentru adultii de sex masculin, doza zilnica recomandata este de aproximativ 7 mg.

Corpul uman nu stocheaza zincul

Trebuie sa stiti ca din cauza ca organismul uman nu stocheaza zilnic zincul, alimentatia este foarte importanta. Zincul este responsabil pentru functia sistemului imunitar, metabolismul celular, vindecarea ranilor, diviziunea celulara. ADN-ul si sinteza proteinelor sunt strans legate de absorbtia zincului.

Potrivit afirmatiilor expertilor, cele mai bune surse pentru aceasta substanta sunt legumele cu frunze verzi, varza, spanacul, broccoli, nucile, cajuul si migdalele, fasolea, lintea, legumele si mazarea, fructele uscate si proaspete – caise, stafide, si curmale. In acest sens, sunt recomandate si cerealele integrale, precum si faina de cereale integrale.

La adulti, dintii si oasele puternice, precum si sistemul nervos au nevoie de calciu. Aportul mediu zilnic pentru adulti este de 1001-1199 mg si pot fi gasite intr-o varietate de alimente, cum ar fi varza chinezeasca, broccoli si varza.

Algele si legumele de mare, dar si produsele lactate sunt foarte indicate in aceasta directie.

Specialistii mai spun ca vegetarienii care nu consuma lapte si oua vor trebui sa ia vitamina B12 sub forma unui supliment de B complex, care include consumul mediu zilnic de vitamina B12 pentru adulti. Adica, 1,6 micrograme.

Ciupercile, soia fermentata, legumele de mare si algele contin ceva similar cu B12, dar aceasta substanta nu suplineste B 12 din sursele animale.

Grasimile hidrogenate, nocive pentru sanatate

Corpul uman are nevoie de grasimi de calitate pentru absorbtia vitaminelor care sunt solubile in grasimi, cum ar fi A, D, E si K, pentru furnizarea energiei si a reglarea colesterolului. Acestia sunt acizii grasi esentiali pentru mentinerea sanatatii inimii si pentru echilibrarea altor functii importante ale organismului.

Potrivit specialistilor, grasimile saturate din surse animale sunt limitate in cazul unei diete vegetariane, iar trans-grasimile si grasimile hidrogenate sunt foarte nocive pentru sanatate, asa ca ar trebui evitate.

Expertii in domeniul nutritional mai spun ca aportul zilnic recomandat de acizi grasi Omega este de 1-2 linguri pe zi. Un aport consistent il aduc uleiul de masline, uleiul de susan, untul clarificat, uleiul de nuca de cocos, foarte benefic unei diete vegetariene. Potrivit fitnea.com, foarte indicate sunt si uleiurile din in, canepa si nuci, bogate in Omega 3.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Esti vegetarian(a)? Iata de ce trebuie sa tii cont

Lasă un răspuns