Potrivit medicilor, administrarea calmantelor este asociata cu un risc mai mare de aparitie a batailor neregulate ale inimii. In plus, aceasta este asociata si cu fibrilatia atriala, care este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, atrage atentia un studiu recent.
Expertii sustin ca aceste calmante pe care le iau milioane de oameni pot creste riscul de batai neregulate ale inimii, care, la randul lor, favorizeaza aparitia infarctului sau a atacului cerebral.
Potrivit The Telegraph, cu toate ca sunt eficiente in diminuarea durerii, unele dintre antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) au ca efect secundar riscul de fibrilatie atriala in randul adultilor.
Acesta este rezultatul unei cercetari publicata in „BMJ Open”. Specialistii au observat ca bataile neregulate ale inimii pot fi insotite de ameteala, dificultati de respiratie, oboseala si palpitatii.
In cadrul studiului, au fost examinate 8.400 de persoane, cu varsta medie de 68 de ani si jumatate.
Specialistii au folosit electrocardiograma pentru a observa daca voluntarii au probleme precum bataile neregulate ale inimii, tinand cont si de tratamentele urmate de acestia.
Dupa 13 ani de monitorizare, expertii au constatat ca circa 857 de persoane au facut fibrilatie atriala. Dintre acestea, 261 nu au luat niciodata antiinflamatoare nesteroidiene, 554 le-au luat in trecut, iar 42 le luau in prezent.
Potrivit specialistilor, administrarea acestor pastile creste cu 76% riscul de fibrilatie atriala. In cazul administrarii recente, in ultimele 30 de zile, riscul creste pana la 84%.
Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt indicate pentru calmarea durerii, pentru reducerea inflamatiei si pentru scaderea temperaturii, ne anunta expertii in domeniu.
Acestea sunt prescrise pentru un numar mare de probleme, de la durerile de cap pana la cele menstruale.
„Calmante” pot fi mai degraba anxiolitice, sau eventual spasmolitice! Trebuia sa mentionati din prima antiinflamatoare sau antialgice.