Cum poate fi combatuta cu succes anemia?0 Comments

Publicat in:
Etichete: anemia, anemie, cauze anemie, ce este anemia, tratament anemie

Tot mai multi indivizi au probleme cu oboseala, lipsa de putere sau ameteli. Unii au impresia ca este vorba despre anemie, confuzia facandu-se uneori si cu tensiunea arteriala mica sau chiar cu astenia.

Tratament anemie

Tratament anemie

Cu toate ca deseori anemia poate sa fie insotita de lipsa de putere si ameteala, prin oxigenarea insuficienta a muschilor si creierului.

In cazul in care aceasta este cauzata de o pierdere de sange, poate sa scada si tensiunea arteriala. Exista si posibilitatea ca aceasta sa existe fara respectivele simptome, asa cum exista si lipsa de putere sau ameteala fara anemie.

Ce este anemia?

Anemia reprezinta scaderea cantitatii de hemoglobina sub valorile corespunzatoare varstei si sexului respectiv. Aceasta este singura definitie corecta. Se poate spune despre o persoana ca are astenie, daca are hemoglobina mica, adica sange mai putin concentrat.

Expertii sustin ca anemia poate fi generata de trei grupe mari de cauze:

  1. prin pierdere de sange, cel mai frecvent pierderea are loc pe cale digestiva sau genitala – la femei,
  2. prin distrugerea exagerata a globulelor rosii (numita si anemie hemolitica, insotita de obicei de icter si splina marita) si
  3. anemie prin lipsa de producere a globulelor rosii (prin lipsa de fier, vitamina B12, acid folic, in leucemii).

Cum poti sa afli daca ai anemie?

Expertii ne anunta ca pentru a afla daca ai anemie trebuie sa faci o hemograma si se pune diagnosticul. Nu este suficient insa. Pentru a putea urma un tratament corect este necesara lamurirea exacta a cauzei.

Multe persoane considera ca daca au anemie trebuie sa ia fier, eventual si vitamine, iar aceasta atitudine nu este corecta.

Daca vei stii care este cauza unei anemii, poti intui si tratamentul: acesta se face cu fier doar in anemiile in care se constata o lipsa acuta a acestui element esential.

In celelalte tipuri de anemie se administreaza alte medicamente: de pilda, vitamina B12 in anemia prin lipsa acestei vitamine, citostatice in anemia din leucemii, cortizon in anemia hemolitica sau practicandu-se diferite manevre – oprirea endoscopica sau chirurgicala a sangerarilor.

Astenia sau oboseala pot avea numeroase cauze:

  • anemia,
  • lipsa de odihna,
  • stresul,
  • numeroase boli,
  • efortul fizic excesiv,
  • lipsa de antrenament,
  • nevroze.

Astenia de primavara poate fi explicata prin lipsa unor elemente necesare organismului pe parcursul iernii, mai ales in cazul consumului redus de legume, fructe si cruditati.

Rareori astenia de primavara este insotita de anemie, mai spun specialistii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum poate fi combatuta cu succes anemia?

Lasă un răspuns