Poluarea intensifica riscul atacurilor cerebrale si al dementei0 Comments

Publicat in:
Etichete: cerebral, dementa, poluare, poluarea aerului, risc, senil, studiu, SUA

Doua cercetari publicate simultan vin sa intareasca faptul ca poluarea aerului are efecte negative asupra sanatatii.

Primul studiu face o legatura cauzala intre poluare si riscul de atacuri cerebrale, iar cel de-al doilea releva influenta aerului poluat asupra imbatranirii cerebrale la femei.

Boli din cauza poluarii

Boli din cauza poluarii

Rezultatele celor doua studii au fost publicate in comun in ultimul numar al „Archives of Internal Medicine”, informeaza Le Figaro.

Prima cercetare a fost realizata in regiunea Boston din SUA. Astfel, timpe de zece ani au fost studiate mai mult de 1.700 de cazuri de atacuri cerebrale si s-a demonstrat ca acestea survin mai des in zonele poluate si sarace in spatii verzi.

Concluzia expertilor a fost ca expunerea la particule fine atmosferice (PM 2,5) „creste riscul aparitiei atacurilor cerebrale in orele care urmeaza inhalarii particulelor, chiar daca nivelul acestora este considerat sigur de catre Agentia de Protectie a Mediului”.

Cercetatorii americani au aratat ca riscul intervine dupa ce trec intre 12 si 14 ore de la expunerea la un nivel ridicat de poluare.

Ei sustin ca aceasta informatie poate fi de folos in urmarirea modului in care actioneaza particulele poluante in organism.

De asemenea, potrivit datelor statistice, atacurile cerebrale reprezinta a treia cauza de deces in SUA. Autorii studiului au scos in evidenta faptul ca se impune reducerea poluarii pentru a tine sub control aceasta afectiune in randul populatiei.

Al doilea studiu a fost efectuat asupra a 19.500 de femei cu varsta cuprinsa intre 70 si 81 de ani si s-a defasurat tot pe parcursul a zece ani. Scopul studiului a fost de a evidentia impactul poluarii asupra imbatranirii cerebrale.

Testele au fost efectuate prin telefon, cu trei apeluri la fiecare doi ani. Cercetatorii au comparat apoi aceste rezultate cu expunerea la microparticule, acestea fiind mai mari sau inferioare PM 2,5.

Conform sursei citate, rezultatul studiului a aratat o asociere semnificativa intre imbatranirea creierului si expunerea de lunga durata la poluare.

Concluzia savantilor este ca reducerea poluarii constituie o masura foarte necesara pentru reducerea cazurilor de dementa senila si a altor afectiuni provocate de deteriorarea functiilor cerebrale la persoanele varstnice.

PM 2,5, utilizat in cele doua studii, este un indice care desemneaza particulele fine din atmosfera care au diametrul mai mic de 2,5 micrometri. Se mai numesc si particule respirabile si sunt deosebit de periculoase, deoarece pot penetra adanc in tesuturi.

Acestia mai spun ca alaturi de PM 2,5 se masoara si PM 10 (particule mici, cu diametrul mai mic de 1o micrometri). Pulberile in suspensie PM 10 si PM 2,5 sunt cele mai periculoase substante poluante din aerul respirat de bucuresteni, deoarece se inregistreaza frecvent depasiri ale acestor doi indici.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Poluarea intensifica riscul atacurilor cerebrale si al dementei

Lasă un răspuns