Cum poti preveni osteoporoza si fracturile?Un comentariu

Publicat in:
Etichete: calciu, cantitate de calciu, densitate osoasa, femei, fracturi, oase, osteoporoza

Sanatatea oaselor noastre este deosebit de importanta. Din pacate, adesea se intampla sa realizam asta cand deja o afectiune s-a instalat la nivelul acestora.

In cazul in care nu te afli inca in aceasta situatie, trebuie sa stii ca osteoporoza si fracturile pot fi evitate cu ajutorul unui stil de viata adecvat si a unor reguli respectate la timpul si momentul potrivit.

Va dezvaluim mai multe informatii cu privire la sanatatea sistemului osos si metodele pe care le avem la indemana pentru a preveni aparitia osteoporozei sau a fracturilor.

Osteoporoza

Osteoporoza

Maximul densitatii osoase la femei si cantitatea de calciu la premenopauza

Persoanele de sex feminin ating maximul densitatii osoase la varsta de 30 de ani, dupa care oasele intra intr-un proces de remodelare. Dupa instalarea menopauzei, nivelul de estrogen incepe sa scada, ceea ce duce la o pierdere a masei osoase.

Pentru a preveni si ameliora aceste transformari, trebuie sa crestem cantitatea de calciu consumata.

Femeile aflate la premenopauza au nevoie de 1000 mg de calciu, iar cele aflate la menopauza ar trebui sa consume 1200 mg de calciu pe zi. Cele mai bogate surse de calciu sunt iaurtul, laptele, branza, salata, sardinele, cerealele.

Vitamina D contribuie la sanatatea sistemului osos si la absorbtia calciului in organism. Conform Institutului American de Sanatate, pana la varsta de 50 de ani, doza recomandata de vitamina D este de 600IU pe zi. De asemenea, femeile sanatoase aflate la menopauza ar trebui sa-si creasca doza la 800IU pe zi, iar cei cu probleme ale sistemului osos la 1000-1200IU pe zi.

Iti poti lua vitamina D atat din expunerea la soare, suplimente, cat si din alimente precum cod, somon, ton, galbenus de ou, iaurt etc.

Diminueaza cantitatea de cofeina

Unele studii au corelat dozele mari de cafea cu un risc mare de fracturare a soldului, mai ales in cazul femeilor in varsta. Astfel, Academia Americana de Nutritie recomanda limitarea cantitatii de cofeina la 300ml pe zi.

Fa yoga ca sa fii mai echilibrat!

Pozitiile yoga ajuta corpul sa se detensioneze, crescand mobilitatea, imbunatatind echilibrul si contribuind la mentinerea masei osoase. Un studiu recent a relevat faptul ca pacientii care se confruntau cu pierderea densitatii osoase si care practicau yoga 10 minute pe zi, timp de 2 ani, si-au crescut considerabil densitatea osoasa.

Nu consuma prea mult alcool!

In cazul in care vei bea 1-2 pahare de vin, aceasta nu iti dauneaza, insa se pare ca o cantitate mai mare afecteaza negativ sanatatea oaselor noastre, in special in cazul femeilor. Oamenii de stiinta sustin ca alcoolul creste toxicitatea in cadrul formarii celulelor osoase.

Fereste-te de fracturi cat mai mult

E mai usor sa previi decat sa tratezi, iar in cazul oaselor, acest proverb este 100% adevarat. Femeile sunt de doua ori mai predispuse la fracturi si la aparitia osteoporozei. Pierderea densitatii osoase predispune la fracturi, asa ca incearca sa fii mai atent ori de cate ori practici activitati ce implica un minim astfel de risc.

Fii atent la reactiile adverse ale medicamentelor

Medicamentele au reactii adverse, iar unele dintre ele se refera cu precadere la sistemul osos. Tocmai de aceea, ori de cate ori incepi un tratament nou, ar fi bine sa te consulti cu medicul tau pentru a vedea in ce masura te supui unor riscuri suplimentare.

Medicul va cunoaste ce sa iti prescrie pentru a atenua sau elimina efectele acestor medicamente.

Testeaza-ti densitatea osoasa

Foarte putine persoane isi fac un asemenea test, de aceea nici nu stiu la ce riscuri se supun. Daca ai varsta de 50-60 de ani si ai avut cel putin o fractura, fa-ti imediat acest test. Dupa 65 de ani, testarea pentru determinarea densitatii osoase este imperios necesara.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Cum poti preveni osteoporoza si fracturile?

Un comentariu

  1. Se stie ca organismul isi sintetizeaza singur productia de calciu necesara functionarii . Atunci cand cantitatea de calciu produsa de organism nu este suficienta, este necesar sa venim cu un plus de calciu din exterior.
    Problema este ca uneori indiferent de cat calciu aducem din exterior, el nu este suficient pentru organism, datorita unor dereglari care duc la eliminarea lui.
    Polenoplasmin avand in componenta sa enzime, vitamine si minerale, fac din el un catalizator care face in asa fel incat toata productia de calciu, inclusiv cel adus din exterior sa ramana in organism si sa participe activ la vindecarea fracturilor sau a celorlalte afectiuni determinate de carenta calciului.

Lasă un răspuns