Cate ore trebuie sa dormi, ca sa fii in forma?0 Comments

Publicat in:
Etichete: cat trebuie sa dormi, insomnie, odihna, ore de somn, recomandari, recomandate, somn

Savantii de la Departamentul de Medicina al Universitatii Harvard au stabilit ca durata somnului ideal depinde de doua elemente, amandoua subiecive si strict individualizate:

  • factorul genetic si
  • varsta.
Cat trebuie sa dormi?

Cat trebuie sa dormi?

Cat dormim?

Unele persoane se pot simti confortabil chiar si dupa un somn mai scurt, dar altele au nevoie de ore multe de somn.

Cifrele arata ca numai 3% din populatia adulta este in stare sa se simta bine si reconfortata pentru munca, daca n-a dormit cel putin 6 ore intr-o noapte.

Si nu doar intr-una, ci in fiecare noapte. Genetica determina nu numai durata somnului de care ai nevoie, dar si structura acestuia, timpul si modul de trezire, precum si predispozitia cu care te trezesti pentru activitatea din timpul zilei.

O mare parte a adultilor au nevoie de opt ore de somn in fiecare noapte, cu toate ca in acest domeniu nu se poate stabili o norma cu carcater universal valabil, durata somnului fiind, ca si alti multi parametri vitali, strict subiectiva.

Somnul la copii si adulti

La copii, problema se pune altfel decat la adulti, in general ei necesitand durate de relaxare mai lungi.

Expertii de la Havard au elaborate urmatorul tabel, privind duratele ideale de somn pe varste, valabile in principiu, dar putand fi influentate de mentionatul factor genetic:

Nou nascuti (pana la 2 luni): 10,5 – 18 ore.
Copii intre 3 si 11 luni: 10 – 14 ore.
Copii intre 1 si 3 ani: 12 – 14 ore.
Prescolari, cu varsta intre 3 si 5 ani: 11 – 13 ore
Scolari, intre 5 si 12 ani: 10 – 11 ore.
Adolescenti, intre 12 si 18 ani: 8,5 – 9,5 ore.
Adulti, peste 18 ani: 7,5 – 8,5 ore.

Cercetarile recente au aratat ca atat cei care dorm prea putin, cat si cei care dorm prea mult, prezinta un risc de deces mai ridicat decat cei care dorm normal.

Un sondaj intocmit de American Cancer Society a stabilit ca persoanele adulte care dorm mai putin de 6 ore pe noapte sau mai mult decat 9 ore, prezinta o rata a mortalitatii mai ridicata cu 30% decat persoanele care se incadreaza in limitele unui somn nomal.

Referitor la insomnie, aceasta poate priva o persoana de odihna, cu toate consecintele acestui aspect.

Specialistii sunt de parere ca cel mai periculos mod de a lupta contra insomniei este somniferul autoadministrat, deoarece acesta poate induce un alt gen de somn, decat cel de care are nevoie organismul.

In plus, singurul mod rational de a combate insomnia il reprezinta consultul medical, dar si pentru medic descoperirea cauzei si stabilirea tratamentului pot fi probleme greu de identificat.

Poate merita insa retinut ca adesea medicul gaseste alte procedee de a inlatura insomnia decat somniferele.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cate ore trebuie sa dormi, ca sa fii in forma?

Lasă un răspuns