Cum se formeaza oasele0 Comments

Publicat in:
Etichete: calciul, fosforul.celule osoase, imagini 3d cu oase, imagini oase, maduva osoasa, oase

Oasele sunt structuri tisulare vii care sufera un proces constant de innoire. Ele formeaza baza scheletului si sunt responsabile de functia locomotorie si contin maduva osoasa si minerale vitale organismului.
Oasele sunt tesuturi dure ce formeaza baza scheletului uman.Ele sunt tesuturi vii, ce sufera permanent un proces de innoire si sunt modelate prin procesul de crestere si reabsortie.

Matricea tesutului osos

Osul este compus dintr-o matrice calcificata, in care sunt cuprinse celulele osoase.Matricea este alcatuita din fibre flexibile de colagen, in care sunt depozitate cristale de hidroxiapatita ( o sare de calciu).In interiorul matricei se gasesc trei tipuri principale de celule ososase:

* Osteoblaste – celule responsabile cu formare osului;
* Osteoclaste – celulele responsabile cu liza osoasa;
* Oseocite – celule osoase de depin mature.

Celulele responsabile de formarea osoasa si liza osoasa permit reinnoirea constanta a matricei osoase, de-a lungul intregii vieti.

Sustinerea scheletica

Oasele reprezinta elemente esentiale ale locomotiei, fiind legate intre ele, la nivelul articulatiilor, prin ligamente si fiind miscate cu ajutorul muschilor atasati lor.

In plus, oasele contin maduva osoasa, o substanta moale, ce produce majoritatea celulelor sanguine.

Oasele reprezinta si un rezervor de substante minerale, dintre care calciul si fosforul, vitale pentru multe dintre procesele ce se desfasoara in corp.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum se formeaza oasele

Lasă un răspuns