Dictionar medical

Sindrom al oboselii cronice


Sindrom constand intr-o stare permanenta de oboseala cu epuizare la cel mai mic efort.

Cauze – Cauza unui sindrom al oboselii cronice ramane invaluita in mister. Cauzele organice obisnuite ale oboselii nu sunt regasite. Au fost puse in discutie numeroase ipoteze pentru a explica un sindrom de oboseala cronica.
Ipoteza neuropsihica, retinuta actualmente, face sa intervina lipsa de motivatie si depresiunea, surmenajul si stresul, sub influenta neurotransmitatorilor ca dopamina si noradrenalina.

Simptome si semne – O oboseala cronica se caracterizeaza printr-o oboseala intensa, declansata de cel mai mic efort, cu reducerea cel putin la jumatate a activitatii obisnuite, insotita de febra, de dureri musculare si dorsale, de dureri de cap, de tulburari de somn, de o dificultate in concentrare. Aceste simptome persista In timp.

Tratament – Tratamentul poate cuprinde luarea de fortifiante: acizi aminati, oligoelemente ca manganul, cuprul, calciul, magneziul, o alimentatie regulata si echilibrata si in cantitati suficiente asigurandu-le luarea de vitamine: vitaminele A, D, E si vitaminele grupului B, in mod special vitamina B1 sau tiamina, datorita actiunii sale asupra sistemului nervos. Lupta impotriva oboselii nervoase prin exercitiu fizic, metode de relaxare, talasoterapie, acupunctura. In schimb, trebuie evitata folosirea amfetaminelor, anabolizantelor si medicamentelor dopante.