Lupta impotriva bacteriilor este una permanenta, iar deseori, anumite persoane au probleme tocmai deoarece nu se protejeaza cum ar trebui in acest sens. Corpul uman reprezinta o adevarata gazda pentru mai mult de 1000 de specii de bacterii. Exista mai multi germeni in corp decat intreaga populatie a SUA.
Pe de alta parte, expertii au observat in urma unor studii ca sapunurile antibacteriene nu sunt cu nimic mai eficiente in prevenirea infectiilor fata de sapunurile normale, pe care le gasim in magazine si farmacii.
In plus, triclosanul care este un ingredient activ din aproape orice fel de sapun poate avea efecte negative asupra hormonilor sexuali. In clipa cand ne spalam pe maini, ingredientele chimice active, triclosanul si triclocarbanul, nu sunt in contact cu germenii destul timp si nici in cantitate suficienta incat sa omoare un E.coli sau un stafilococ.
Trebuie spus ca in vechiul Egipt, locuitorii obisnuiau sa urineze pe epiderma ca sa trateze astfel arsurile de la nivelul tegumentului.
Expertii sustin ca substanta denumita uree, un compus chimic al urinei, este o adevarata distrugatoare de fungi si bacterii. Specialistii citati de portalul Health24.com mai spun ca se recomanda evitarea consumarii de apa din dispozitivele tip fantana sau alte tipuri de rezervoare.
S-a constatat de pilda, ca exista mai multe bacterii in masinile de gheata din fast-fooduri decat in vasul de toaleta. Daca cumva scapati vreun sandvis sau vreo branzoaica pe jos, inainte de a o manca, trebuie sa stiti ca mancarea scapata pe pardoseala trebuie aruncata.
Asta se intampla deoarece contaminarea alimentelor cu bacterii nu necesita timp.
Pe de alta parte, alte teste efectuate in Marea Britanie in privinta igienei din casele personale ale englezilor arata ca telecomanda televizorului raspandeste stafilococi care sunt destul de rezistenti la antibiotice si care contribuie la mii de decese anuale cauzate de infectiile capatate pe perioada de spitalizare.
Circa un sfert din femeile care au nascut in spitalele din Europa si America in secolele XVII-XIX, au murit de febra puerperala, o infectie raspandita de asistente si medici prin nerespectarea regulilor igienice. Health24.com mai scrie ca igiena orala zilnica are o istorie de nicio suta de ani.
De exemplu, prima periuta adevarata de dinti a fost inventata in anul 1498 in China si era confectionata din par de mistret siberian, fixat pe un suport de bambus.
Totusi, pentru prima data spalatul pe dinti a fost transformat intr-o rutina din clipa cand a fost impus soldatilor in al Doilea Razboi Mondial.