De ce este importanta colonoscopia0 Comments

Publicat in:
Etichete: boala, bolnavi, cancer, colonoscopie, conditii, dureri, germania, institut

Problemele colonului sunt destul de grave pentru sanatatea umana, insa multe persoane care au apelat la colonoscopie considera ca aceasta investigatie i-a scapat de la moarte. Savantii din SUA au efectuat o cercetare, care pune la dispozitie dovezi clare ca investigatia poate scadea riscul de deces din cauza cancerului de colon.

Acest studiul, citat de BBC, arata faptul ca descoperirea din timp a celulelor precanceroase si indepartarea lor poate majora mult sansele de supravietuire ale pacientului.

Colonoscopia

Colonoscopia

Expertii spun ca de multa vreme exista acest beneficiu adus populatiei cu risc de a dezvolta cancer de colon. Savantii considera ca sunt corecte presupunerile oncologilor, dupa ce au descoperit dovezi clare in acest sens, asa ca prin descoperirea si indepartarea la timp a polipilor se pot salva foarte multe vieti.

De exemplu, Institutul American de Cancer care este specializat in lupta impotriva cancerului a solicitat un studiu in acest domeniu.

La cercetari au luat parte circa 2.602 de pacienti, care au efectuat colonoscopie, iar ca urmare a investigatiilor au fost observate celule precanceroase care au fost indepartate la timp. In cadrul acestui studiu realizat in SUA, sanatatea umana a fost supravegheata pentru circa 15 ani.

In timpul colonoscopiei, se poate opta pentru anestezie, pentru a se putea diminua durerile bolnavilor

Rezultatele indica faptul ca riscul de deces din cauza cancerului de colon s-a diminuat cu 53%, adica doar 12 pacienti au murit in decursul celor 15 ani, din cei 25 cati au estimat cercetatorii.

O cercetare care a fost realizata in 2013 in Germania analizand cazuistica din ultimii 10 ani indica faptul ca folosirea sistematica a colonoscopiei a diminuat cu 77% riscul aparitiei cancerului colo-rectal.

Totusi, in Statele Unite, tara unde colonoscopia reprezinta o investigatie curenta, se apreciaza ca 30% dintre americanii cu varsta peste 50 de ani nu au facut niciodata acest test, din diferite considerente, cu toate ca numai 20% dintre ei nu isi puteau permite acest lucru din punct de vedere financiar.

Pe de alta parte, situatia este cu mult mai grava in Roamnia, tara unde majoritatea oamenilor refuza sau evita examinarea in scop preventiv, recurgand la ea doar in conditii de necesitate, daca apar simptome clinice.

In lumea medicala, colonoscopia reprezinta un standard in screening-ul cancerului colorectal sau CCR. BBC arata ca aceasta investigatie medicala se poate realiza cu ajutorul unui tub subtire, flexibil, dotat cu o camera de filmat minuscula, care il ghideaza prin intestinul gros si care poate descoperi micile formatiuni crescute pe tesutul intestinului.

Dupa aceea, medicii specialisti verifica daca acesea sunt de tip beningn sau malign. Pe de alta parte, in timpul colonoscopiei, se poate opta pentru anestezie, pentru a se putea diminua durerile si teama bolnavilor.

Colonoscopia este negativa in cazul in care nu se desco­pera nici un fel de anomalie locala.
Medicii spun ca leziunile care pot fi depistate pot sa fie zone de inflamatie, hemoroizi, zone cu hemora­gii, tumori maligne, polipi sau alte formatiuni precanceroase.

Polipii reprezinta niste excrescente ale mucoasei colonului frecvent intalnite. Specialistii sustin ca circa un sfert dintre barbati si 15% dintre femei cu varsta peste 50 de ani prezinta astfel de formatiuni. Polipii sunt benigni, inofensivi, nefiind insotiti de simptome clinice decat daca ajung la dimensiuni mari si determina tulburari de tranzit intestinal sau dureri abdominale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

De ce este importanta colonoscopia

Lasă un răspuns