Statinele diminueaza riscul starilor depresive0 Comments

Publicat in:
Etichete: colesterol, franta, medici, nivel, stari depresive, statine, studii

Despre statine se stie faptul ca acestea reprezinta medicamente care scad colesterolul. Totusi, exista experti care considera ca acestea au si alte efecte benefice. De pilda, cercetatorii francezi au reusit sa demonstreze ca acestea au capacitatea uimitoare de a diminua starile depresive.

Un nou studiu publicat in The Journal of Clinical Psychiatry arata ca ele ar reduce si riscul de depresie, scrie Le Figaro. Savantii au urmarit timp de sase ani un grup de 965 de pacienti bolnavi de cardiopatie si tratati in diferite clinici din Franta. Potrivit sursei citate, circa 65% dintre acestia luau statine in cadrul tratamentului.

Tratamentul cu statine

Tratamentul cu statine

Expertii au analizat care este conexiunea dintre aceste medicamente si tulburarile afective, deoarece existau date care se contraziceau in legatura cu efectele statinelor. Simptomele depresive au fost evaluate in fiecare an cu ajutorul unui chestionar care a permis masurarea frecventei diferitelor simptome intr-un interval de doua saptamani: tristete accentuata, oboseala sau ganduri sinucigase.

Conform Le Figaro, expertii au observat ca pacientii care luau statine aveau un nivel de depresie in medie mai mic decat cei care nu luau si aceasta diferenta s-a confirmat, ea chiar s-a majorat de-a lungul perioadei de observare.

Dupa un interval de circa sase ani de observare, 28% dintre persoanele care luau statine au avut in final cel putin un episod depresiv minor sau mai grav, fata de 40% din cei din cealalta categorie.

Tratamentul cu statine este utilizat si in scop preventiv pentru pacientii bolnavi de inima

In plus, la cei 776 de pacienti care nu prezentau simptome depresive la inceputul studiului, riscul de depresie a fost mai mic cu 38% in situatia in care au luat statine, comparativ cu cei care nu erau depresivi la inceput si nu au luat astfel de medicamente.

Autorii au luat bineinteles in considerare si alti factori legati de sex, de fumat, de prezenta altor patologii si chiar de nivelul de educatie.

Specialistul Mary Whooley de la Universitatea din San Francisco, coautor al studiului, considera ca „acest efect s-ar putea explica prin actiunea statinelor asupra aterosclerozei la nivelul creierului, care se pare ca mareste riscul de depresie”. Totusi, savantul a mai spus ca acestea reprezinta numai niste observatii care nu permit stabilirea unei legaturi intre cauza si efect si trebuie confirmate de alte studii.

Cele mai cunoscute tipuri de statine sunt simvastatina, atorvastatina şi rosuvastatina. Exista si cercetari care au demonstrat faptul ca nivelul colestrolului ,,rau” se diminueaza, iar a celui bun se majoreaza la numai circa o luna si jumatate de tratament cu statine.

Totusi, in schimb, poate sa se manifeste senzatia de greata, dureri de stomac sau musculare si chiar starea de depresie. Statinele sunt medicamente bine tolerate, dar exista cazuri in care pot aparea afectiuni musculare si de aceea, este indicat un consult medical la perioade regulate de timp, mai spun medicii.

Trebuie spus ca tratamentul cu statine este utilizat si in scop preventiv, iar medicii prescriu o astfel de terapie si pacientilor care au suferit deja un infract miocardic.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Statinele diminueaza riscul starilor depresive

Lasă un răspuns