Ce modificari se produc in corp atunci cand ne tinem respiratia sub apa?0 Comments

Publicat in:
Etichete: acvatic, apa, corp, fiziologic, inima, mamifere, modificari, respiratie, ritm cardiac, scufundari

Persoanele care sunt pasionate de practicarea scufundarilor la adancime stiu faptul ca in corpul uman se produc anumite modificari fiziologice care permit tinerea respiratiei mai mult timp decat in mod obisnuit.

Potrivit BBC, care citeaza un articol de pe scientificamerican.com, explicatia acestui fenomen ar putea fi faptul ca abilitatea de a rezista fara oxigen in apa este o dovada a originilor acvatice ale omului.

Scufundari - modificari in corp

Scufundari - modificari in corp

Savantii sustin ca este vorba de „reflexul de scufundare”, care da voie unor mamifere acvatice sa reziste sub apa timp de cel putin 30 de minute.

Cum reactioneaza mamiferele acvatice?

La aceste mamifere se petrec si alte modificari in corp care-i permit sa exploateze la maximum rezervele de oxigen din corp.

De pilda, ritmul cardiac este incetinit cu pana la 90% in cazul unor mamifere marine. Pentru oameni, bataile inimii sunt incetinite cu numai zece procente, conform datelor unei cercetari care a fost realizata in anii ’80 la Universitatea Kentucky din SUA. Specialistii mai spun ca un astfel de reflex face ca vasele mici de sange din piele si cel din membre sa se contracte, ceea ce pune la adapost o cantitate mai mare de oxigen pentru creier si pentru inima, organul vital al corpului.

Aceeasi modificare face corpul mai rigid, asa ca acesta poate sa reziste mai mult la presiunea apei la adancimi mai mari.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ce modificari se produc in corp atunci cand ne tinem respiratia sub apa?

Lasă un răspuns