Dieta de iarna pentru o silueta asa cum ti-ai dorit0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimente recomandate, cure de slabire, diete, iarna, meniu, reguli

Temperaturi scazute, vreme mohorata, zile scurte de iarna, sarbatori, sedentarism, iata doar cateva dintre motivele care transforma anotimpul friguros intr-o perioada „nefasta” pentru silueta. Este destul de greu sa spunem „Nu!” mancarurilor gustoase care se gasesc din abundenta pe mesele romanilor in aceasta perioada a anului.

Adevarul este ca aceste mancaruri grase ajuta corpul uman sa depaseasca mai usor gerul de afara (intensele procese de termoreglare au nevoie de calorii suplimentare); in timpurile indepartate doar consumand grasimi puteai supravietui.

Dieta de iarna

Dieta de iarna

Pofta de mancare creste in aceasta perioada, in special pentru alimente grase, prajeli, carne, dulciuri. Avem insa norocul ca modernizarea a adus cu ea si numeroase facilitati, astfel nu mai suntem nevoiti sa petrecem ore in sir in frig si reusim sa ne conservam mult mai bine energia.

Din acest motiv trebuie sa incercam sa ne ferim de mancatul in exces si de consumarea alimentelor bogate in grasimi, chiar daca mancarea traditionala romaneasca este foarte gustoasa. Doar mancand sanatos putem trece cu brio si peste sezonul rece, iar daca mancarea sanatoasa este si gustoasa cu atat mai bine.

Pentru a depasi perioada geroasa trebuie sa furnizam corpului nostru cat mai multa vitamina C (intareste imunitatea), fier, magneziu si zinc, iar acestea se gasesc cu precadere in legume si fructe, alimente pe care le gasim putin mai greu iarna.

Trebuie sa invatam sa ne folosim de toate alimentele pe care le gasim in acest sezon si sa le folosim cat mai bine proprietatile, trebuie sa ne ajutam corpul sa invinga “abuzul” frigului.

Alimente recomandate in dieta de iarna

Alimente recomandate in perioada dietei de iarna: morcovi, varza, dovleac, broccoli, praz, usturoi, citrice; in special fructe si legume.

Alimente care trebuie evitate in perioada dietei: unt, ulei, margarina (hidrogenata), foietaje, zahar, mancaruri prajite, sucuri din comert; in special grasimi si prajeli.

Reguli in dieta de iarna

Supele si ciorbele

Consumand mancaruri calde ne ajutam corpul sa depaseasca mai usor frigul de afara, iar supele si ciorbele sunt cu siguranta alegerea ideala. Se prepara simplu si rapid, sunt hranitoare si gustoase, se digera cu usurinta, iar daca le consumam ca si fel principal vom observa ca nu vom mai manca la fel de mult.

Sfat: grasimea lasata de carnea pe care o folosim la prepararea supelor si a ciorbelor este suficienta, incercati sa nu mai puneti si ulei atunci cand le gatiti.

Gratarele

Pentru o masa satioasa, gustoasa, sanatoasa si completa, carnea este alimentul “vedeta”. Aceasta poate fi gatita cu usurinta, sub forma de gratar, in felul acesta scapam de excesul de grasime si obtinem un preparat gustos. Puteti asezona carnea cu o salata proaspata, in felul acesta obtineti rapid mancarea si nu veti sta ore in sir in bucatarie.

Sfat: luati-va la pachet carnea facuta la gratar, astfel chiar si atunci cand sunteti la serviciu veti manca sanatos si veti putea evita produsele de patiserie sau mancarurile de tip fast-food.

Fructele si legumele

Probabil ati observat faptul ca iarna chiar daca ne odihnim suficient avem zile in care suntem obositi sau somnorosi fara motiv, aceste simptome sunt asociate cu efectul frigului asupra corpului. Putem depasi aceste stari daca consumam cat mai multe fructe si legume, cel putin 2 mese pe zi ar trebui sa fie formate din acestea.

Sfat: legumele pot fi consumate sub forma de salata sau ca si garnitura, iar fructele se pot transforma in sucuri naturale proaspete si hranitoare, in gustari de exceptie.

Dulciurile

Numeroasele sarbatori din timpul iernii transforma bucataria intr-un “paradis” pentru toti cei care consuma cu placere deserturile. Mirosurile imbietoare si gusturile sublime ne “zdruncina” vointa si astfel de foarte multe ori consumam o multime de prajituri, poate chiar prea multe.

Trebuie insa sa invatati sa va temperati poftele, nu trebuie sa renuntati definitiv la dulciuri insa trebuie sa invatati sa le consumati cu moderatie. Pentru a va fi mai usor puteti taia fiecare bucata de prajitura in mai multe bucati mici (cat sa bagati o data in gura), portiile sunt esentiale pentru silueta.

Sfat: incercati sa consumati prajituri gatite chiar de voi, astfel veti sti exact cat de “periculoase” sunt pentru silueta voastra si veti putea sa va monitorizati mai usor caloriile consumate.

Hidratarea

Fiecare aliment (fructe, legume, carne) consumat are nevoie de apa pentru a fi digerat si procesat, doar asa organismul nostru va functiona optim. Trebuie tinut cont si de faptul ca circa 20% din apa pe care o consumam in fiecare zi este folosita de creier.

Nu e de mirare de ce hidratarea este importanta si in timpul iernii. Chiar daca nu simtim senzatia de sete la fel de des ca si in timpul verii, trebuie sa incercam sa bem minim 2 litri de lichide in fiecare zi.

Sfat: pentru a va fi mai usor sa “tineti pasul” cu cantitatea de apa consumata puteti sa va umpleti o sticla de jumatate de litru si sa incercati sa beti cel putin 4 sticle intr-o zi.

Bauturile calde bogate in calorii vor fi evitate

Ciocolata calda este o bautura consumata cu placere in tot timpul sezonului rece. Gustosa si energizanta, ciocolata calda reuseste sa ne incalzeaza de fiecare data si ne ofera o stare generala de bine. Trebuie stiut insa ca o cana de ciocolata calda sau o cana de cafea cu lapte, frisca si sirop ofera organismului pana la 300 de calorii, o cantitate foarte mare in comparatie cu avantajele aduse.

Sfat: inlocuieste ciocolata calda sau cafeaua cu un ceai natural din plante, pe care il poti “indulci ” folosind miere, scortisoara sau lapte. Acesta va va ajuta sa va incalziti, va va hidrata si va va oferi antioxidanti importanti, iar aportul caloric va fi cu siguranta mult mai mic.

Miscarea zilnica va fi obligatorie

Nu toate persoanele sunt obisnuite sa faca miscare, sa practice diferite sporturi sau sa fie activi. Din aceasta cauza este foarte greu ca aceste persoane sa inceapa sa faca miscare zilnic si sa respecte un program strict.

Cu toate acestea este foarte important ca fiecare om care urmeaza aceasta dieta sa incerce sa faca cat mai multa miscare, fie ca se plimba timp de o ora in parc, fie ca isi alege un program de exercitii fizice pe gustul lui, fie ca practica sporturi usoare in compania celor dragi.

Sfat: fiecare efort suplimentar este important. Daca sunteti la metrou sau in diverse centre comerciale incercati sa renuntati la scarile rulante sau la lifturi. Daca aveti un animal de companie sau copii incercati sa ii plimbati mai mult timp pe afara sau incercati sa gasiti sporturi de interior pe care le practicati cu placere.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dieta de iarna pentru o silueta asa cum ti-ai dorit

Lasă un răspuns