Cum arata laboratorul medical de sub pielea ta0 Comments

Publicat in:
Etichete: analize, elvetia, implant, laborator medical, medici, monitorizare, proiect, sanatate

Bolnavii din toata lumea au acum sansa sa fie monitorizati in timp real de catre medicii curanti. O echipa de cercetatori de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne (EPFL), Elvetia, a pus bazele unui laborator de analiza a sangelui implantabil care permite sa se urmareasca in continuu concentratiile unor substante cheie pentru sanatate.

Implant monitorizare sanatate

Implant monitorizare sanatate

La ce ajuta?

Potrivit savantilor, acest dispozitiv miniatural are rolul de a imbunatati monitorizarea bolnavilor cronici si a pacientilor care fac chimioterapie.

Acest dispozitiv are o dimensiune de cativa milimetri, insa contine senzori care masoara concentratia unor substante precum potasiul sau glucoza, un transmitator radio si o minuscula bobina electrica pentru captarea energiei, care ii este transmisa fara fir, printr-o baterie sub forma unui plasture aplicat pe piele.

Potrivit oamenilor de stiinta, astfel nu este necesara vreo interventie chirurgicala pentru schimbarea bateriilor.

Savantii mai spun ca plasturele are rolul de a colecta datele transmise de implant si le trimite catre un telefon mobil prin Bluetooth, iar telefonul transmite rezultatele analizei catre medicul care se ocupa de pacient. Fiecare senzor este acoperit cu o enzima care permite detectarea substantei de analizat.

Enzimele au o durata de viata de circa sase saptamani, ceea ce este deja suficient pentru diverse aplicatii, mai spun specialistii elvetieni.

Ce presupune acest implant?

In cadrul proiectului, proiectarea electronicii a reprezentat o provocare, mai ales ca acest ansamblu necesita doar intre 2 si 10 miimi de watt din punct de vedere electric.

Acest tip de implant, inca in stadiul de prototip, este foarte util pentru cunoasterea precisa a concentratiei in sange a substantelor introduse in organism prin medicamente. El va permite alertarea directa a medicului atunci cand va aparea vreun simptom si va facilita punerea la punct a unor tratamente complexe care necesita monitorizarea reactiilor pacientului.

Cand va fi disponibil?

EPFL estimeaza ca noua tehnologie va fi disponibila pe piata peste patru ani. Partenerii EPFL in acest proiect sunt Institutul Federal de Cercetari asupra Materialelor (EMPA), Scoala Politehnica Federala din Zurich (EPFZ) si Institutul de Cercetari din Tessin, membru al Universitatii din Elvetia Italiana.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum arata laboratorul medical de sub pielea ta

Lasă un răspuns