Cum arata exoscheletul de uz medical care va fi folosit in Europa?0 Comments

Publicat in:
Etichete: companie, europa, exoschelet, handicap, japonia, medical, robot

Firma din Japonia, Cyberdyne, a prezentat ultima versiune a aparatului sau motorizat folosit ca schelet extern, destinat persoanelor cu handicap.

Acest aparat denumit HAL (Hybrid Assistive Limb) largeste gama serviciilor medicale pentru pacientii cu diverse afectiuni musculare ori pentru cei care au suferit atacuri cerebrale sau rani ale coloanei vertebrale. Imediat dupa ce si-a creat o filiala in Danemarca, constructorul Cyberdyne a obtinut certificatele necesare pentru utilizarea exoscheletului in spitalele europene.

Exoschelet medical

Exoschelet medical

Cum activeaza exoscheletul?

Potrivit BBC, HAL este un fel de combinezon robotic de 23 kg care se pozitioneaza pe membrele unei persoane. Aparatul functioneaza gratie mai multor detectori fixati pe pielea utilizatorului, care permit citirea impulsurilor electrice ale nervilor si traducerea lor in miscari.

Fiind echipat cu micromotoare, exoscheletul se activeaza pentru a asista sau chiar a inlocui efortul muscular al persoanei. HAL permite astfel ridicarea unor greutati mari, mersul sau urcarea scarilor.

Pentru cazurile in care nervii pacientului nu sunt in masura sa produca un semnal, precum in paralizia avansata, HAL dispune de un „sistem de control robotic autonom” care ii permite exoscheletului miscari asemanatoare celor umane.

Acesta are o autonomie a bateriilor de doua ore si 40 de minute, aceasta armura de cyborg poate de asemenea sa multiplice forta si capacitatile fizice ale unui om sanatos. Ultima versiune a lui HAL permite ridicarea unei greutati de 10 ori mai mari decat daca s-ar folosi doar capacitatile naturale.

Exoscheletul este inspirat din productiile SF

Firma japoneza a anuntat ca numele „Cyberdyne” si „HAL” sunt direct inspirate de filme celebre de science-fiction. „Cyberdyne” este numele companiei care fabrica supercomputerul Skynet si robotii sai in seria „Terminator”, in vreme ce „HAL” se inspira din numele computerului de bord din „2001 – O odisee spatiala” de Stanley Kubrick.

HAL a fost in centrul atentiei dupa dezastrul de la centrala nucleara Fukushima. Cyberdyne si-a prezentat atunci robotii drept luptatori impotriva dezastrelor ai viitorului.

Desi HAL-5 Type-B nu era rezistent la radiatii, el a devenit primul exoschelet robotic care a primit un certificat global pentru siguranta.

HAL est deja disponibil pentru inchiriere in Japonia din luna martie a acestui an. Conform profesorului japonez Yoshiyuki Sankai, fondator al Cyberdyne, in acest moment exista 330 de exoschelete in 50 de spitale din Japonia. Ele sunt comercializate sub forma de inchiriere, cu circa 1.350 de euro lunar. Inchirierea combinezonului robotic nu este inca disponibila pentru particulari.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum arata exoscheletul de uz medical care va fi folosit in Europa?

Lasă un răspuns