Pot face barbatii cancer la san?0 Comments

Publicat in:
Etichete: barbati, cancer, cancer de san, cancer de san la barbati, estrogen, femei, genetic, hormoni, san

Majoritatea expertilor sustin ca anumite probleme de sanatate pot sa se manifeste mai des in cazul barbatilor decat in cazul femeilor. Potrivit unor studii complexe, barbatii si femeile au gene diferite, anatomie diferita si anumiti hormoni care predomina la fiecare dintre cele doua sexe.

Cancer de san la barbati

Cancer de san la barbati

Specialistii sunt de parere ca diferentele de acest tip influenteaza felul in care un om reactioneaza la anumite tratamente. De exemplu, exista afectiuni despre care spunem ca se manifesta numai in cazul femeilor, insa acestea au inceput sa-i afecteze si pe barbati.

Cancerul de san

Cancerul de san apare la femei deoarece acestea au tesut mamar. Totusi, in urma unor cercetari s-a constatat ca astfel de afectiuni apar si la barbati, deoarece acestia au si ei tesut mamar, in proportie mai mica.

Datele arata ca sub cifra de 1% dintre cancerele de san apar la barbati, insa valorile se afla in crestere. Avertismentul doctorilor este adresat si barbatilor, nu doar pentru femei. Ei spun ca barbatii ar trebui sa investigheze orice modificari ale tesutului mamar.

Expertii sustin ca un nivel ridicat de estrogen si un nivel scazut de testosteron au un rol semnificativ in privinta cancerului de san la barbatii care au anomalii la nivelul testiculelor si probleme de fertilitate.

Medicii mai spun ca un alt mod de aparitie a cancerul de san la barbati sta in interiorul genelor. Se pare ca barbatii nu sunt privati de mostenirea unor gene pasibile de cancer, cum ar fi BRCA1 si BRCA2.

Ciroza si sindromul Klinefelter

De pilda, sindromul Klinefelter reprezinta o afectiune genetica care afecteaza barbatii care au mai multi cromozomi X fata de nivelul normal: se produce un nivel de estrogen mai mare si un nivel mai scazut de testosteron. Si ciroza la ficat poate avea consecinte, mai ales ca ficatul este implicat in metabolismul hormonilor sexuali, iar deteriorarea lui creste nivelul de estrogen in corp.

Atentie la obezitate

La barbatii obezi, excesul de greutate duce la convertirea hormonilor sexuali masculini in estrogen, astfel incat supraponderalitatea determina cresterea nivelului de estrogen. In plus, medicii mai spun ca barbatii care au in familie membri care poarta gena cancerului de san prezinta un risc mult mai mare de a se imbolnavi.

Ce trebuie facut?

Recomandarea expertilor este ca barbatii sa se autoexamineze pentru a verifica orice nodul sau modificare a tesutului mamar ce poate sa apara. In cazul in care apar noduli, umflaturi, sangerari la nivelul mamelonului, roseata sau mancarimea pielii, trebuie sa va adresati urgent medicului specialist.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Pot face barbatii cancer la san?

Lasă un răspuns