Dieta este mai importanta decat sportul?0 Comments

Publicat in:
Etichete: diete, experti, miscare, savanti, sport, stanford

Multi dintre noi ne dorim sa avem o viata sanatoasa, fara sa tinem diete sofisticate, sa facem sport si sa fim longevivi, pentru a fi in preajma celor dragi cat mai mult timp. Dar este suficient sa faci doar sport? Sau sa tii numai diete?

Dieta si sport

Dieta si sport

Expertii spun ca cea mai buna metoda prin care putem ramane sanatosi este prin sport si printr-o alimentatie sanatoasa. Multe persoane au probleme sa indeplineasca acest tel, iar unii chiar nu stiu cum sa procedeze: sa isi modifice dieta sau sa devina mai activi ca sportivi?

Un studiu realizat de savantii din cadrul scolii de Medicina a Universitatii Stanford ofera un posibil raspuns in publicatia Annals of Behavioral Medicine. Potrivit expertilor, niciuna din cele doua strategii nu va ajuta oamenii sa isi atinga obiectivele. De aceea ei recomanda ca cea mai eficienta metoda pentru indeplinirea telurilor propuse o reprezinta modificarea in mod concomitent a dietei si a nivelului de activitate fizica.

Alte studii mai vechi indicau faptul ca in clipa in care oamenii primesc prea multe date despre nutritie si activitate fizica, se descurajeaza si nu se simt motivati deloc.

Specialistii spun ca este preferabil sa sfatuiasca oamenii sa faca schimbari treptate si sa stabileasca obiective mai mici, dar care au sanse mai mari de a fi realizabile. Alti savanti sunt de parere ca micile schimbari pot fi foarte obositoare, reducand motivatia umana.

Savantii de la Universitatea Stanford au analizat 200 de participanti inactivi cu varste mai mari de 45 de ani. Acestia au fost impartiti pe patru grupe, care au primit recomandari despre nutritie si activitate fizica prin telefon din partea cercetatorilor.

Expertii le-au transmis persoanelor care au luat parte la teste sa efectueze schimbari in dieta si activitatea fizica simultan, in cazul celor din prima grupare.

Cei din cel de-al doilea grup erau sfatuiti sa faca mai intai schimbari in dieta, iar apoi sa modifice activitatea fizica.

La cel de-al treilea grup, mai intai erau recomandate schimbari in pregatirea fizica, iar apoi, dupa circa 4 luni, trebuia ca acestia sa faca schimbari in dieta. In cazul persoanelor din cadrul celui de-al patrulea grup, membrii acestuia nu primeau sfaturi despre sport sau diete, ci despre cum sa combata factorii de stres.

In mod concret

In urma studiului, cercetatorii au observat ca cea mai buna strategie era cea ce viza 150 de minute de sport pe saptamana si o cantitate intre 6 si 9 portii de legume si fructe zilnic. Acestea erau completate de un consum de grasimi saturate la un nivel de maximum 10% din totalul hranei.

In afara ultimului grup, membrii celorlalte 3 au inregistrat modificari sanatoase in dieta lor la finalul studiului.

Cei din grupul care a modificat mai intai nivelul de activitate fizica faceau mult mai mult sport fata de persoanele din celelalte grupuri.

La finalul studiului, numai grupul in care modificarile la nivelul sportului si cel al dietei au fost efectuate simultan, a avut cele mai bune rezultate si si-a atins telurile.

Cei care faceau parte din grupul care a modificat dieta nu reusisera sa atinga nivelul recomandat de miscare la finalul anului. Savantii spun ca schimbarea unei diete este mai lejer de realizat decat modificarea activitatii fizice. Asta se intampla pentru ca masa zilnica face parte din orar, iar sportul si miscarea fizica necesita efort pentru a face parte din programul zilnic.

Expertii au observat ca efectuarea ambelor schimbari ii poate ajuta pe oameni sa depaseasca barierele care stau in calea introducerii activitatii fizice in rutina.

Acestia sustin ca in cazul in care oamenii isi modifica dieta si nivelul de sport in secvente, ei risca sa acorde mai multa importanta primei schimbari si ajung sa nu se simta stresati sa faca cea de-a doua schimbare.

Cand participantii la studiu acorda atentie pentru ambele, rezultatul va fi acordarea unei prioritati egale celor doua comportamente sanatoase. Expertii concluzioneaza ca e necesar sa demarati ambele schimbari, de dieta si sport, in acelasi timp. In cazul in care nu aveti timp suficient, specialistii spun ca miscarea trebuie sa fie pe primul plan.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dieta este mai importanta decat sportul?

Lasă un răspuns