Afla daca ai carente de vitamine in organism0 Comments

Publicat in:
Etichete: ardei, carente, corp, deficiente, medici, oua, sfecla, vitamine

In anumite cazuri poti sa iti dai seama si singur, daca ai cumva probleme de sanatate, ca urmare a lipsei unor vitamine esentiale din corpul tau.

Carente de vitamine

Carente de vitamine

Simptome generale

Unele dintre aceste semne, care arata ca ceva nu este in regula pot fi diferite dureri, junghiuri sau iritatii ale pielii tale.

De fapt, corpul tau incearca sa iti transmita ca are nevoie de o anumita vitamina ca suport pentru eficientizarea metabolismului sau zilnic sau de anumite minerale.

Exista cateva deficiente care se inatalnesc mai des si iata care sunt simptomele si cauzele.

Cauze – Hrana procesata

Faptul ca oamenii consuma atat de multa hrana procesata, face ca uneori sa apara rapid deficiente de anumite vitamine, mai ales ca nu mancam suficient din alimentele care ne trebuie, sau nu primim nutrientii necesari din cauza unor probleme digestive.

Este posibil sa nu fii bolnav, insa nu vei putea sa functionezi bine, din cauza ca vitaminele participa la toate reactiile biochimice din organism. Totusi, multe dintre aceste lipsuri sunt destul de lejer de corectat prin modificarea alimentatiei. Dar, daca semnele suparatoare persista, este bine sa va adresati unui specialist.

Simptome – Crapaturi la colturile buzelor

Daca va apar crapaturi la colturile buzelor, de pilda, e posibil sa fie vorba despre o deficienta de fier, zinc si anumite vitamine B. Specialistii in domeniul nutritional sustin ca in cazul in care esti vegetarian, e posibil sa nu primesti suficient fier, zinc si vitamina B12 din alimentatia ta.

Pot aparea carente asemanatoare si in cadrul unor diete de slabit, in cazul in care nu va veti alimenta cu suficiente proteine.

Pentru aceasta ar trebui sa va alimentati cu pui, somon, ton, oua, scoici, rosii uscate la soare, sfecla, pasta de susan, arahide.

Trebuie spus ca absorbtia fierului este stimulata de vitamina C, astfel incat este recomandat sa combinati alimentele de mai sus cu legume ca broccoli, ardei rosii si conopida.

Multi oameni au deficienta de vitamina D pentru ca nu stau in aer liber.

Simptome – Epiderma iritata

In cazul in care aveti epiderma iritata sau rosie sau va cade podoaba capilara, poate fi vorba despre o carenta de substanta denumita biotina sau de vitamina B7.

Expertii sustin ca vitaminele din grupa B sunt solubile in apa, astfel incat corpul uman nu face rezerve, fata de vitaminele A, D,K, E. Acestea din urma sunt liposolubile, deci se dizolva in grasimi. Pentru a lupta impotriva acestei deficiente trebuie sa mancati mai multe oua gatite, somon, avocado, ciuperci, fructe, alune, nuci si banane.

Daca va apar pe fata sau pe brate cosuri, poate fi responsabila pentru acest aspect o deficienta de acizi grasi esentiali si vitaminele A si D.

Nutritionistii recomanda ca in aceasta situatie sa diminuati mult grasimile saturate si grasimile trans. In plus, va trebui sa consumati mai multe grasimi nesaturate. Este bine sa consumati cat mai multe somon, nuci si migdale, seminte bogate in uleiuri, precum cele de in si canepa.

Daca va trebuie un aport consistent de vitamina A, mancati legume cu frunze verzi, morcovi, cartofi dulci si ardei rosii.

Aceste legume contin beta-caroten, care este un precursor al vitaminei A, pe care organismul uman il utilizeaza sa sintetizeze aceasta vitamina.

Pe de alta parte, trebuie spus ca organismul uman are capacitatea de sintetiza singur vitamina D, sub influenta luminii solare, dar multi oameni nu au suficienta astfel de substanta, deoarece stau prea putin timp in aer liber.

Simptome – Intepaturi si amorteala in maini

In cazul in care simtiti intepaturi si amorteala in maini, picioare sau alte regiuni ale corpului, posibil sa aveti carente de vitamine B precum folat (B9), B6 si B12. Medicii sustin ca aceste simptome pot fi insotite de anxietate, depresie, anemie si dezechilibre hormonale.

Ca si varianta de preintampinare a unor asemenea dificultati, trebuie sa mancati spanac, sparanghel, sfecla, fasole uscata, scoici, carne de pui.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Afla daca ai carente de vitamine in organism

Lasă un răspuns