Expertii sustin ca femeile care consuma multa carne procesata, cum ar fi salamul sau hot dogii, prezinta un risc crescut de a se alege cu cancer ovarian, arata un studiu recent.
In partea cealalta se afla femeile care consuma adesea peste, ele fiind mai ferite de tumorile mortale, arata un studiu realizat de Institutul de Cercetare Medicala Queensland din Brisbane, Australia.
Oamenii de stiinta nu au descoperit nicio legatura intre carnea rosie si cancer, femeile care consuma mai mult carne de pui fiind doar cu putin mai ferite de aceasta boala, relateaza Reuters.
Potrivit sursei citate, savantii australieni au reanalizat datele cuprinse in mai multe studii mai vechi, referitoare la 2.000 de femei cu cancer ovrian si 2.200 fara acest diagnosctic, toate fiind chestionate in legatura cu obiceiurile alimentare.
S-a constatat ca femeile care mancau patru sau mai multe portii de carne procesata saptamanal prezentau un risc cu 18% mai mare de a se imbolnavi decat cele care ocoleau acest tip de carne.
Femeile care consumau patru sau mai multe portii de peste saptamanal aveau parte de o protectie mai mare cu 24% fata de aceasta boala.
Pana in acest moment, studiile ce vizau cancerul ovarian s-au concentrat pe expunerea la estrogen, ceea ce inseamna ca femeile care intrau la pubertate de timpuriu si la menopauza tarziu prezentau un risc mai mare de a se imbolnavi.
Putini factori ce tin de dieta au fost identificati ca avand legatura cu acest tip de cancer fatal.
Expertii mai spun ca este insa neclar in ce fel carnea procesata si pestele influenteaza predispozitia la cancerul ovarian.
Conform unei teorii, carnea procesata contine compusi care fac rau celulelor, cauzand cancerul. Cat despre acizii grasi omega 3 continuti de peste, se crede ca sunt benefici sanatatii in multe feluri, ei avand si proprietati anticancerigene.
Studiile din anii trecuti au aratat faptul ca exista motive reale de a limita consumul de carne rosie si procesata, pentru a fi mai feriti de cancer de colon si boli de inima.
Acestea nu ar trebui consumate zilnic, ci doar ocazional, explica Marji McCullough, din cadrul American Cancer Society.