Dieta bogata in proteine – risc de imbolnavire?0 Comments

Publicat in:
Etichete: dieta, imbolnavire, proteine, Regimul hiperproteic, riscant, riscuri

Regimul hiperproteic permite pierderea rapida de kilograme in plus. Pe termen lung insa, aceasta dieta dauneaza rinichilor, avertizeaza oamenii de stiinta.

Dieta hiperproteica - riscuri

Dieta hiperproteica - riscuri

In cazul in care doriti sa incercati regimul bogat in proteine pentru a scapa de trei-patru kilograme acumulate de sarbatori, este bine sa stiti ca o cercetare recenta atrage atentia ca aceasta dieta creste riscul de probleme renale, cum ar fi pietrele la rinichi.

Studiul expertilor de la Universitatea din Granada din Spania arata ca regimurile hiperproteice majoreaza nivelul de calciu in urina si il reduc pe cel al citratului de potasiu, care este prezent, de asemenea, in urina.

Acesta din urma impiedica formarea de calculi renali, pietre de dimensiuni variabile, care se formeaza la nivelul rinichilor si care pot provoca producerea colicilor, manifestate prin dureri violente.

In cadrul studiului, mai multi cobai au primit un regim care continea proteine in proportie de 45%, timp de trei luni, iar cobaii din grupul de control au primit o dieta normala.

Cercetatorii au observat ca soriceii aflati la regim au pierdut 10% din greutate, in schimb, nivelul de citrat de potasiu a scazut cu 88%, iar pH-ul urinar era cu 15% mai acid decat cel normal.

Ei spun ca aceste valori cresc considerabil riscul de aparitie a pietrelor la rinichi, explica dr. Virginia Aparicio, coordonatoarea cercetarii.

Specialistii spun ca un regim hiperproteic nu trebuie tinut fara supraveghere medicala si ca prin consumul de fructe si de legume se poate reechilibra pH-ul urinar, fara a obosi rinichii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Dieta bogata in proteine – risc de imbolnavire?

Lasă un răspuns