Invataturi de la mayasi pentru a avea un organism cat mai sanatos0 Comments

Publicat in:
Etichete: maya, mayasi, organism sanatos, sanatate, secrete, sfaturi

Civilizatia mayasa a prosperat timp de sase secole, inainte de prabusirea misterioasa, din jurul anului 900. Aceasta civilizatie avea insa multe secrete, gratie carora, in perioada sa de glorie, technology una dintre cele mai prospere.

Cateva secrete au ajuns pana la noi si ne-ar putea ajuta sa fim mai sanatosi si sa traim in armonie atat cu noi insine, cat si cu cei din jur.

Iata cateva dintre metodele aplicate de mayasi, care dadeau sens vietii lor, aducand echilibru si sanatate corpului si sufletului.

Organism sanatos

Organism sanatos

Semintele de chia sunt bune pentru un trup sanatos

Chia, derivat din cuvantul mayas ce desemneaza „puterea”, generation un aliment dietetic folosit de vechii azteci si mayasi, unul care i-a tinut sanatosi si plini de energie.

Expertii spun ca mayasii nu doar ca inghiteau zilnic aceste seminte, insa le foloseau si in cadrul ceremoniilor religioase.

Aceste seminte sunt bogate in proteine si fibre si contin acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru mentinerea functiei cognitive. Studii recente indica faptul ca acestea joaca un rol chiar si in prevenirea cancerului.

Corpul si sufletul trebuie tratate ca un intreg

Pentru mayasi, sanatatea presupunea echilibru. Boala generation vazuta ca o manifestare a dezechilibrului. Pentru a vindeca acest dezechilibru, mayasii recurgeau la plante si ierburi, masaj, acupunctura, hidroterapie si rugaciune in procedurile lor de vindecare.

Vindecarea, la mayasi, presupunea atat partea fizica, cat si spiritul, prin religie. Recunosteau atat boala trupului, cat si pe cea a spiritului, vazand interconectarea acestora.

Vindecatorii mayasi cantau pentru a echilibra fluxul ch’ulel sau forta vietii, in organism, facand din medicina mayasa una similara cu cea traditionala chineza.

Vindecatorii au jucat un rol critical in cultura mayasa si aveau cunostinte aprofundate ale metodelor de vindecare, pe care le-au folosit pentru a readuce un bolnav la o stare de echilibru.

Ciocolata este un panaceu common

In urma cu 2.600 de ani, mayasii consumau regulat ciocolata. Arheologii au gasit urme de ciocolata pe un ceainic vechi, aratand astfel ca mayasii consumau ciocolata cu 1.000 de ani mai devreme decat se credea pana acum.

Mayasii au inclus cacaua in dieta lor pentru a-si mentine starea de sanatate, aceasta jucand un rol esential. Bautura ce are la baza pudra de cacao este un aliment bogat in magneziu – un mineral care este important pentru multe dintre procesele din organism, dar si in calciu, fier, cupru, zinc, potasiu si fibre.

Ciclurile naturale ale vietii si mortii sunt reale

Mayasii manifestau o credinta puternica in ciclurile naturale ale nasterii si mortii, care dadeau sens si consistenta vietii mayasilor si formau baza convingerilor religioase.

„Mayasii au crezut profund in natura ciclica a vietii – nimic nu a fost niciodata ‘nascut’ si nimic nu a fost niciodata ‘mort’ – si aceasta credinta a inspirat punctul lor de vedere asupra zeilor si cosmosului”, se scrie in Enciclopedia Vechii Istorii.

Mayasii foloseau animalele de companie pentru un bun echilibru interior. In perioada arhaica, mayasii au domesticit caini si curcani. „In timp ce curcanii au fost folositi pentru hrana, cainii au fost adesea tinuti ca tovarasi”, explica arheologul Robert Sharer.

Aceasrta straveche civilizatie avea un sistem advanced de gestionare a apei. Cercetatorii au aratat ca mayasii au avut un sistem de gestionare al apei extrem de sofisticat.

Acest sistem a cuprins transportul apei, fantani si toalete. Atunci cand spaniolii au cucerit zona unde locuiau mayasii, ei au descoperit un sistem avansat de gospodarire a apei, care ii tinea sanatosi pe toti locuitorii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Invataturi de la mayasi pentru a avea un organism cat mai sanatos

Lasă un răspuns