Rahitismul la copii – diagnostic,tratament0 Comments

Publicat in:
Etichete: Diagnostic, rahitismul la copii, Tratament

DIAGNOSTIC

Pentru sugari, diagnosticul este stabilit între 4 şi 12 luni. Cea mai mare parte dintre semnele care le afectează oasele sunt vizibile pe radiografie. O analiză complementară a sângelui permite confirmarea scăderii anormale a propor­ţiei de calciu şi fosfor.

TRATAMENT

Tratamentul este foarte sim­plu şi constă în a-i da copi­lului, în timpul creşterii, elementele care îi lipsesc. Laptele şi derivatele lui. Calciul pe care i-l procură produsele lactate îi este indis­pensabil, pentru că îi asigură soliditatea oaselor. In afară de cazurile de alergie la proteine­le din laptele de vacă, alergie ce nu se manifestă decât la sugari înainte de vârsta de un  an, aceste produse sunt, în general, bine tolerate de orga­nism.

Posibilitatea de a alege este astăzi foarte vastă: brânză albă, brânză dulce, iaurt natur sau cu fructe, lapte nes­mântânit şi unt. După opinia medicilor şi a nutriţioniştilor, copilul ar trebui să consume cel puţin un produs lactat pe zi, de exemplu un iaurt la micul dejun sau un pahar de lapte la gustarea de după- amiază. Anumite alimente, precum cerealele amestecate în laptele de dimineaţă, con­ţin o mare cantitate de vita­mină D.

Astăzi, laptele artificial este îmbogăţit în vitamină D, dar aportul este uneori insufi­cient pentru a acoperi nevo­ile diferenţiate ale sugarilor, de unde necesitatea de a le asigura un cuantum optim de vitamină D.

Un regim alimentar bogat în vitamina D necesită alimente bogate în grăsimi animale. Cele care conţin cea mai mare cantitate de vitamină D sunt: ficatul, peştele gras proaspăt sau în conserve (he­ring, somon, sardele, păstrăv, macrou) şi gălbenuşul de ou.

Toate alimentele proaspete trebuie să fie pregătite repede şi mâncate, căci vitamina D nu rezistă la căldură, lumină şi oxigen. Este uneori folosi­tor să i se dea copilului un adaos de vitamină D sub formă de picături sau de fiole care pot fi băute.

Acest adaos preventiv îi priveşte pe copiii până la 2 ani şi serveşte la sti­mularea creşterii lor osoase, fapt deosebit de important, întrucât copilul creşte, în cursul primului său an de viaţă, de la 50 la 75 de centi­metri. In cazul unor copii, tratamentul se poate întinde pe mai multe luni: prematuri, copii proveniţi din sarcini multiple ori foarte apropiate ca dată (la un an), cei care suferă de malnutriţie sau care nu stau îndeajuns la soare.

Un consum prea mare de vitamină D este însă pericu­los: doza de vitamină D tre­buie să fie prescrisă de un medic.

Soarele. Efectele nedorite ale razelor solare sunt cunoscute şi copiii cu pielea foarte albă sunt cei mai sensibili la ex­puneri îndelungate. O expu­nere moderată este benefică şi furnizează vitamina D necesară creşterii copiilor. De aceea este important să-i duceţi cu regularitate în par­curi sau la tară.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Rahitismul la copii – diagnostic,tratament

Lasă un răspuns